Petrovićeva bitka protiv SNSD i MIĆINOG NASLJEĐA: Hoće li gradonačelnik Bijeljine biti opozvan? (foto)

Datum:

Share post:

Predsjedništvo Gradskog odbora SNSD Bijeljina odlučilo je da je vrijeme za opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića iz SDS. Zvaničan zahtjev prema Skupštini grada očekuje se polovinom januara, a do tada istražujemo kakve su čije šanse i koje su Petrovićeve prednosti i mane na polovini mandata.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
– Nisam siguran da će to biti lako uraditi, naprosto zbog toga što mišljenje građana i skupštinske većine ne mora bitu u saglasju. Opoziv je rješenje ako gradonačelnik blokira rad Skupštine i ako građani trpe zbog toga. Ovdje se postavlja pitanje hoće li građani prepoznati razloge opoziva ili će, što je realnije, manje biti zainteresovani za to – kaže Vuković za Srpskainfo.

Dodaje da nije siguran da se može napraviti paralela između Bijeljine i Teslića, što ovih dana rade mnogi, naročito u opoziciji.

Milan Miličević i Ljubiša Petrović
FOTO: SDS

Podsjeća da jednostavna politička matematika govori da skupštinska većina zajedno ima podršku skoro 70 odsto birača.

Drago Vuković
FOTO: TVK3/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Ako se stvari za ove dvije godine nisu nešto dramatično promijenile, onda se može očekivati loš rezultat za Petrovića. U svakom slučaju biće interesantno to političko nadmetanja koje bi moglo dovesti do odlaska Petrovića, ili, što nije nemoguće, učvrstiti njegov položaj, ne za ove predstojeće dvije, nego i one sljedeće četiri godine – zaključuje Vuković.

TESTNA REKLAMA

Marko Šikuljak, novinar portala Frontal, kaže da su još od iznenađujućeg izbora Petrovića za gradonačelnika, stranke koje predvodi SNSD pokušale da izgrade narativ da je on zapravo slučajno postao gradonačelnik, što je bio jasan znak da žele da pokrenu opoziv.

– Imali su od početka ubjedljivu većinu odbornika u skupštini grada, ali se nikad nisu usudili da to urade. Jedan od razloga koji je očigledan jeste nedosljednost politike tih stranaka. Oni su prvo više od decenije bili nominalni protivnici politike Miće Mićića, potom su ga prihvatili kao svog kandidata nakon što ga im je kao lidera instalirao Dodik. Danas je SNSD glavni zaštitnik kriminalne zaostavštine iza Mićića, dok je Petrović, kao član stranke koju je Mićić napustio, glavni borac za to da se nezakonit rad bivše administracije istraži – kaže Šikuljak za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, značajan primjer nedosljednosti skupštinske većine u Bijeljini ogleda se i u tome što njihovi potezi njih ništa ne koštaju, jer ukoliko opoziv ne prođe na referendumu neće doći do raspuštanja Skupštine, i njihov pozicije neće biti ugrožene.

Marko Šikuljak
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Logično bi bilo da negativan ishod na referendumu za opoziv znači i da politika skupštinske većine nema podršku građana, i da zbog toga treba raspisati nove izbore za odbornike. To nije zakonska obaveza, a praksa je pokazala da odluka nadležnog ministarstva koje o tome odlučuje po svom nahođenju ne ide na štetu SNSD. U tom slučaju jedini ko će biti na gubitku su građani, jer se iz lokalnog budžeta plaća organizacija referenduma koji može zapravo donijeti samo status kvo. Najveća prednost Petrovića je to što se snažno suprotstavio nezakonitostima u javnim preduzećima, podnosio prijave i odbio da pravi kompromis sa onima koji bi do diskontinuiteta sa ranijom politikom ne dođe – zaključuje Šikuljak.

Istovremeno, Aleksandar Đurđević, član GrO SNSD i predsjednik Skupštine grada, nabrojao je nekoliko razloga za opoziv gradonačelnika, od kojih najzvučniji glasi: „Razvoj grada je stavljen u drugi plan, sve je u funkciji jednog čovjeka, njegovog rejtinga i njegove samopromocije“.

Prema riječima Đurđevića, mnogi razvojni projekti, koji zavise od Gradske uprave, zaustavljeni su, ne računajći auto-put koji grade republičke vlasti zajedno sa Srbijom.

– Najveća zamjerka je svakako nedoraslost kadrova koji vode grad, koji prije toga nisu imali nikakvog rukovodećeg radnog iskustva. S druge strane, otvorili su niz sukoba sa svim mogućim stranama, i sa ljudima koji su njih podržavali, koji su bili s njima u koaliciji. Naravno i sa drugom stranom gdje je komunikacija ispod svakog nivoa dostojanstva – kaže Đurđević za Srpskainfo.

Aleksandar Đurđević predsjednik Skupštine grada Bijeljina
FOTO: SRNA

Petroviću zamjeraju i prekomjerno zapošljavanje u Gradskoj upravi, iz koje su dobili podatke da je 125 ljudi zaposleno je na određeno vrijeme. Iako, kako tvrdi Đurđević, Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi RS u slučaju Bijeljine dozvoljava zapošljavanje do 34 takva radnika.

– Imamo i krivičnu prijavu prema gradonačelniku jer je oštećen budžet za više stotina hiljada KM. Problematično je izvršenje budžeta na svim stavkama gdje se novac dijeli potpisom jednog čovjeka, one su premašile budžetski okvir koji je izglasan od strane Skupštine grada – tvrdi Đurđević.

Gradsko Predsjedništvo SNSD odlučilo je da, prije zvaničnog pokretanja opoziva u Skupštini grada, konsultuje koalicione partnere. Đurđević tvrdi da su ih podržali svi sa kojima su do sada razgovarali. Kada je riječ o daljoj skupštinskoj proceduri, on objašnjava da, ako odbornici upute inicijativu za opoziv, ona prvo ide na adrese Petrovića i Komisije za izbor i imenovanja, koji imaju rok od 15 dana da se izjasne. Potom u roku od 15 dana Skupština mora održati sjednicu na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti zahtjev za opoziv gradonačelnika.

– Ako se ta inicijativa usvoji, onda se uz nju usvajaju i još neke prateće odluke. Nekih 60-ak dana minimalno je vrijeme koje treba da prođe od samog upućivanja inicijative do izlaska na birališta – zaključuje Đurđević.

NEDOSTUPAN

Gradonačelnik Ljubiša Petrović, po starom običaju, nije odgovarao na naše pozive. Kao što ne odgovara ni na pozive mnogih kolega u SDS. Istovremeno, narodni poslanik SDS iz Bijeljine, Mirjana Orašanin, podsjeća da se o opozivu Petrovića priča od kada je došao na funkciju, ali da su sva dosadašnja istraživanja SNSD „pokazivala da gradonačelnik ima veliku podršku građana“.

-Još nije sigurno da li će oni krenuti u opoziv, ali mislim da nemaju nikakve šanse. Da li je Petrović opravdao očekivanja? Prvo, ne možete očekivati od jednog čovjeka da u roku od dvije godine promijeni sve ono što nije valjalo za prethodnih 16 godina, koliko je pokojni Mićić bio na vlasti, a otežavajuća okolnost je to što nema skupštinsku većinu. Ali da nije uradio ništa, to se ne može reći. Neki mu zamjeraju nesaradnju sa republičkim organima, ali mislim da je saradnja upravo u skladu sa cjelokupnom političkom situacijom u RS – kaže Orašanin.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GRADSKA UPRAVA BIJELJINA: Obavještenje za poljoprivrednike iz Janje i Vršana-Novog

Odjeljenje za poljoprivredu Gradske uprave Grada Bijeljina obavještava vlasnike poljoprivrednih gazdinstava sa područja Janje i Vršana - Novog,...

U bijeljinskoj Biblioteci promovisan roman Saše Terzića „Miloš i akmače“ (foto)

U prepunoj sali Narodne biblioteke "Filip Višnjić", promovisan je roman Saše Terzića "Miloš i akmače", o ratnom komandantu...

DNEVNI HOROSKOP za 2. februar

OVAN POSAO: Danas nije vaš dan. Pojačana nervoza. Ipak ćete uspeti da obavite neke osnovne stvari, za danas se...

RK BIJELJINA: Marko Jevtić u Španiji (foto)

Marko Jevtić koji je ponikao u RK Bijeljina, potpisao je za Španski klub Bidasoa Irun. Posle uspješne epizode u...