Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, zajedno sa saradnicima, pripadnicima Civilne zaštite i Odjeljenja za inspekcijske poslove danas je održao konferenciju za medije povodom afričke kuge svinja u Semberiji.

Petrović je rekao da je zaključno sa jučerašnjim danom eutanazirano oko 2.400 svinja na području Semberije. Takođe, danas se području MZ Srednji Magnojević vrši eutanazija na jednoj od većih farmi koja broji preko 800 svinja.

Direktor Knežević i koordinatorka Republičkog kriznog centra šire zarazu u Semberiji

Petrović je tokom konferencije za medije, direktno prozvao i koordinatorku Republičkog kriznog centra i direktora veterinarskog instituta „Dr. Vaso Butozan“, Dragana Kneževića, koji, kako kaže, dođu u Bijeljinu i prošetaju se kao turisti.

PETROVIĆ: Veterinarski institut je sramota za struku

„Jedan od zaključaka resornog ministra na sastanku zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima, bio je da tri predstavnika republičkog kriznog centra budu stalno prisutna u Bijeljini. Međutim, oni dođu na sat, dva, ulazili su u zaraženo područje, pravili sastanke sa farmerima i to sve bez zaštitne opreme. Prevashodno mislim na direktora veterinarskog instituta „Dr. Vaso Butozan“, Dragana Kneževića, koja je sramota za struku, ponašanje takvog direktora je sramotno. Svi radnici koji izvlače svinje, oni mogu da nose zaštitno odjelo, a oni su došli da u civilnom odijelu šire zarazu sastajući se sa farmerima u Gornjem Dragaljevcu i Magnojeviću. Neka je sramota i stid i direktora Instituta, doktora veterinarske medicine, Dragana Kneževića koji u civilnom odijelu u jeku epidemije je išao u zaraženo i ugroženo područje i sjedio sa domaćinima bez zaštitnog odlijela. Možda su se prošetali i do farme. To mi ne znamo, ali smo vidjeli da su pravili sastanke u zaraženom i ugroženom području bez adekvatnog odijela i to je sramota za struku“, izjavio je Petrović.

PETROVIĆ: Veterinarski institut nije pružio adekvatnu podršku Gradu Bijeljina

Kako kaže Petrović, na sastanku sa resornim ministrima, prevashodno, od direktora Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” zatraženo je da se dio laboratorije preseli u Bijeljinu zbog brže cirkulacije i postavljanja potvrđenosti, odnosno, pozitivnosti navedenih uzoraka. Međutim, Petrović kaže da nisu dobili dozvolu.

„Rekli su da je problem akreditacija. Ja im i onda i sada kažem: Gospodo, nećemo raditi naučno-istraživački rad u laboratoriji, već bi postavljanje laboratorije u Bijeljini imali za cilj da ubrza process odvoza uginulih životinja i proces eutanazije kada za to postavi sumnju, a ona bude potvrđena sa pozitivnim uzorkom. Nije nama cilj da u toj laboratoriji koja bi bila premještena u Bijeljinu, da pišemo naučno-istraživački rad i da umjesto detektovanja dosada 32 serotipa virusa AKS tražimo 33. To neka rade naučnici u nekim drugim okolnostima, a nama je sada prioritet brže izdavanje uzoraka. I tu dobijamo samo izgovore da ne može i opet je kriv lokalni Krizni centar“, ističe Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име