PETROVIĆ: Srdačno sam dočekan u Popovima od članova MZ i mještana

Datum:

Share post:

FB status Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića o posjeti MZ Popovi prenosimo u cjelosti:

„Posjeta MZ Popovi

U ovom velikom semberskom selu srdačno su nas dočekali članovi Savjeta MZ i veliki broj mještana. Sala seoskog doma nije bila dovoljno velika da primi sve zainteresovane pa su mnogi sastanak pratili i u njemu učestvovali kroz prozore što je bilo neizmjerno simpatično.

ahvalni smo svima na strpljenju i volji da sa nama do duboko u noć rade na pronalaženju načina da život u ovom selu učine boljim, a posebno članovima Savjeta MZ na čelu sa Dejanom Vukovićem koji su organizovali video snimanje cijelog sastanka i tako osigurali da sve bude transparentno i da sutra svi možemo biti pozvani da stanemo iza svojih riječi, baš onako kako se i borimo da bude u Gradu Bijeljina i cijeloj Republici Srpskoj.

Na sastanku smo dogovorili sledeće:

1. Put Bijeljina-Popovi- Direkciji za razvoj i izgradnju Grada Bijeljina trenutno izrađuje projekat za potpunu rekonstrukciju puta Bijeljina – Popovi i izgradnju pješačko-biciklističke staze uz ovaj put. Tek kada se projekat završi imaćemo finansijsku konstrukciju odnosno okvirnu cijenu radova pa ćemo onda govoriti o realnim mogućnostima realizacije projekta. Veliki je broj putnih pravaca u Bijeljini koji vape za rekonstrukcijom, posebno sam zahvalan jednom mudrom mještaninu koji je dao ideju za pravedno određivanje prioriteta rekonstrukcije – a to je rekonstrukcija prema godini izgradnje puta, prema čemu bi put Bijeljina – Popovi bio na 2. mjestu prioriteta jer je izgrađen još davne 1974. godine.

2. Nakon inicijative MZ, pristupićemo određivanju tehničkih mogućnosti za prosijecanje i izgradnju puta Popovi – Dijelovi /neophodno je riješiti imovinsko-pravne odnose što je uvijek najveća problematika/ 

3. Kapela pored seoskog groblja- Nakon zahtjeva MZ, Grad će dati saglasnost za izgradnju kapele pored seoskog groblja na zemljištu koje je u vlasništvu Grada, ukoliko njen položaj bude u skladu sa tehničkim i zakonskim normama, tj ukoliko ne bude ometala bezbjednost saobraćaja. Spremni smo i finansijski da podržimo izgradnju kapele, u skladu sa mogućnostima u sklopu budžetskog okvira. Takođe, spremni smo da, nakon zahtjeva MZ, podržimo i proširenje seoskog groblja.

4. U ime mještana ove, ali i drugih MZ, podržaću zahtjeve za izgradnju sistema za navodnjavanje prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a Gradska uprava je uvijek spremna da finansira svoj dio izgradnje sistema, čim Ministarstvo krene sa tim poslom.

5. Vodovodna mreža- Zajedno sa „Vodovodom“, izvršićemo premjer i određivanje iznosa sredstava potrebnih za izgradnju vodovodne mreže do domaćinstava u Popovima do kojih ona još uvijek nije stigla. U ovom poslu strogo ćemo kontrolisati cijenu izvođenja radova, kako ni jedna narodna marka ne bi bi završila u privatnim džepovima, što je očigledno bio običaj prilikom sličnih radova tokom mandata prethodnog rukovodstva ovog preduzeća. Zbog takvog poslovanja, nažalost, danas nismo u mogućnosti da izgradnju vodovodne mreže obezbijedimo bez sufinansiranja od strane korisnika.

6. Posjetiću fudbalski stadion u Popovima i izraziti ličnu, ali i ume Grada, zahvalnost svima koji su učestvovali u njegovoj izgradnji.

7. Drinski nasip- Gradska uprava provodi postupak eksproprijacije za izgradnju drinskog nasipa, i završeno je preko 60% tog posla, a očekujemo da će do kraja godine započeti njegova izgradnja, koja je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Obavijestio sam mještane Popova da još uvijek, bez bojazni, mogu obrađivati svoju zemlju na projektovanoj trasi nasipa, jer njegova gradnja počinje u MZ Janja. Nažalost, projektovana trasa nasipa je loša i očigledno je da ljudi koji su je projektovali nisu obuli čizme i obišli teren, niti su konsultovali mještane. Spremni smo da aktivno učestvujemo u mijenjanju trase nasipa i čuvanju velike površine kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, ali za sada nismo naišli na razumijevanje Ministarstva. Takođe, uspjeli smo da povećamo naknadu za kvalitetno poljoprivredno zemljište i da tako pravedno platimo ljudima njihovu zemlju.

8. Rekonstrukcija krova OŠ u Popovima- neophodno je da direktor škole i MZ upute inicijativu u Gradsku upravu pa ćemo praviti dalje planove. 

9. Javni prevoz- Trenutno nismo u mogućnosti da organizujemo javni prevoz u Gradu Bijeljina, koji će svakako uključivati i liniju Bijeljina – Popovi. Pokrenuli smo javnu nabavku za izradu studije izvodljivosti javnog prevoza, a nakon njene izrade uputićemo Prijedlog odluke o uspostavljanju javnog prevoza u Skupštinu i tražićemo sredstva za subvencionisanje javnog prevoza u Gradu Bijeljina.

10. Odvoženje otpada- Prekontrolisaćemo ugovor sa privatnim komunalnim preduzećem koje vrši odvoz otpada u Popovima, a posebnu pažnju ćemo obratiti na pravnu valjanost povećanja cijena odvoza, tj. sumnje mještana i članova Savjeta MZ u mahinacije pojedinca iz prethodnog Savjeta MZ prilikom davanja saglasnosti na povećanje. Obavješteni smo da prilikom davanja saglasnosti na povećanje cijene nisu konsultovani mještani, niti većina Savjeta MZ.

11. Popravićemo svjetiljke javne rasvjete, kao i oštećene stubove, na Putu Mire Pavlović u Popovima.

12. Postavićemo kante za komunalni otpad kod seoskog doma, a daćemo sve od sebe i da, zajedno sa „Komunalcem“, pronađemo rješenje i za postavljanje kontejnera  za komunalni otpad kod Pavlović mosta

13. Provjerićemo da li postoji ugovor sa kompanijom „M-tel“ o zakupu prostorija u seoskom domu, tj. po kom osnovu ova kompanija koristi taj prostor.“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...

SINIŠA PAJIĆ: Čast je pjevati za našu Republiku Srpsku i našu Srbiju

Siniša Pajić iz Bijeljine je profesor solo pjevanja i zaposlen je od 2010 godine u Muzičkoj školi „Stevan...