Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Šetrović se javnosti obratio putem svog zvaničnog FB naloga a povodom neusvajanja prijedloga Odluke za povećanje cijene komunalnih usluga – odvoženja otpada te post prenosimo u cjelosti:

Danas se u Skupštini Grada raspravljalo o prijedlogu Odluke za povećanje cijene komunalnih usluga – odvoženje otpada, i prijedlog Odluke nije usvojen!

Prije svega želim da građani znaju sljedeće:

Cijene usluga bijeljinskog „Komunalca“ su znatno niže u odnosu na komunalna preduzeća u drugim gradovima.

U Bijeljini je cijena za prikupljanje i odvoženje otpada 0,11KM po metru kvadratnom, dok je u Banjaluci 0,17 KM, U Prijedoru 0,16KM, u Gradišci 0,15KM, u Zvorniku 0,14KM…

Da su odbornici izglasali prijedlog Odluke za povećanje cijene odvoženja otpada, nova cijena bi bila 0,13KM što bi opet bilo značajno jeftinije u odnosu na druge gradove.

U prevodu ako neko ima 100 kvadrata, i plaća za tu kvadraturu za odvoženje otpada cijenu od aktuelnih 11KM, poslije poskupljenja bi plaćao 13KM!

Pa nije li sramna odluka Skupštine Grada? Dakle građani ne bi osjetili poskupljenje, a radnicima bi plata bila povećana! Prosječna cijena odvoza otpada u Bijeljini iznosi 6,89KM po jednom korisniku, dok za iste usluge korisnik u Laktašima plaća 11,97 KM, u Istočnom Novom Sarajevu 13KM ili u Brčkom 9,50KM!

Prijedlog Odluke za povećanje cijene odvoza smeća je imao za cilj da se usluga radnika AD “Komunalac“ više cijeni i samim tim da ljudi dobiju veće plate, ne radnici zaposleni u kancelarijama ove firme već radnici koji su na terenu i koji svakodnevno obavljaju lavovski dio posla, čisteći i odvozeći otpad u svakakvim, a nerijetko i jako lošim i izazovnim uslovima kako za rad tako i zbog nemara pojedinih građana. Svjesni smo koliko je teško pronaći radnike iz komunalne djelatnosti jer najveći broj građana ne želi da radi ovaj posao, posebno ne za ovako male plate koje dobijaju radnici u ovim sektorima.

Preduzeće kao što je “Komunalac“ mora biti likvidno i na konto svog rada/djelatnosti mora imati dovoljno za pristojne plate radnicima, a to je nemoguće bez povećanja cijene usluga i takav je princip rada u sve i jednoj lokalnoj zajednici. Na kraju kao smisao besmisla je primijeniti to da se troši gradski budžet za plate radnicima koji svakako pune građani, pod lažnom maskom uštede sredstava građanima ili narodski rečeno “na mostu ne platiš, platiš na ćupriji“.

Iz gradskog budžeta već finansiramo plate radnicima „Toplane“ u vangrejnoj sezoni, cijene grijanja nisu promijenjene i najniže su u Bijeljini, Grad vraća kredite „Vodovoda i kanalizacije“ koji je opljačkan, ako i sada moramo da izdvajamo iz budžeta za plate radnciima AD „Komunalac“ hajmo da stavimo katanac na budžet!

Novca u budžetu posebno ove kritične godine nema i to bez ustezanja govorim a i da ima apsurd svih apsurda je da se jedno preduzeće kao što je AD „Komunalac“ finansira na taj način!

Još jedna epizoda loše glume lažnih pravednika i boraca za bolji život građana Bijeljine ostaje iza nas. I u ovoj epizodi dvostruko plaćeni duplo-foteljaši imali su dvostruke aršine po pitanju donošenja svojih odluka.

Naime, njima nije žao narodnog novca kada treba njihove duple honorare izmiriti, kada organizuju cirkus zvani referendum o opozivu, kada podržavaju korumpirane direktore javnih preduzeća protiv kojih su pokrenute krivčne prijave, ali kada su u pitanju plate radnika „Komunalca“, koji rade najteže i najzahtjevnije poslove da bi održali ovaj grad čistim i funkcionalnim i na +40 i na -10 stepeni, po suncu, kiši i snijegu, tu odbornici podvlače crvenu liniju i odjednom, niotkuda, žao im je narodnog novca i brinu o kućnom budžetu građana.

Da li radnici „Komunalca“ svojim porodicama trebaju kupovati hljeb (koji je poskupio), mlijeko (koje je poskupilo), plaćati struju (koja je poskupila), kupovati gorivo (koje je poskupilo) i imati ikakav život u uslovima inflacije sa cijenama koje su otišle u nebo, i sve to platiti svojim skromnim platama, koje su jedine, ostale nepromijenjene???

Na ovu nakaradnu odluku svi komentari i osude su nedovoljni i zato radnicima „Komunalca“ poručujem da njihov rad vrijedi! Njihova žrtva nije mala, oni trebaju biti ponosni na sve što za ovaj Grad svakodnevno čine. Ukoliko oni riješe da se za svoja prava bore „na ulici“, svim srcem ću ih podržati i stati rame uz rame sa njima ponosno, kao što bih ponosno stajao uz svakog čovjeka koji svoje parče hljeba zarađuje pošteno.

Ne dozvolite da vam iko oduzima dostojanstvo i da vas ponižava, imate pravo na normalan život dostojan čovjeka!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име