Status sa FB naloga gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cjelosti:

Nažalost ovih dana kućni budžet roditelja djece koja koriste usluge pojedinih privatnih vrtića u Bijeljini je na dodatnom udaru. Jedan od bijeljinskih vrtića je već najavio da će po drugi put ove godine podići cijenu svojih usluga sa 330KM na 390KM, što je skoro pa iznos polovine minimalca u Srpskoj i predstavlja veliki udar kako na budžet roditelja tako i na budžet Grada.

Da se podsjetimo, na posljednjoj sjednici Skupštine Grada izglasana je Odluka o povećanju iznosa subvencije za vrtić sa 30% na 40%. I sve bi to bilo lijepo da su samo odbornici se oglasili i rekli sa koje stavke budžeta uzimamo, odakle skidamo sredstva i stavljamo na stavku subvencija za vrtić, i naravno da pored toga upravo to povećanje procenta subvencionisanja nije odličan alibi za pojedine vrtiće/predškolske ustanove za dodatno povećanje cijene usluga.

Sličan scenario smo imali i prošle godine, gdje su odbornici izglasali povećanje procenta subvencionisanja bez izjašnjavanja na račun čega, a onda da sve bude još veća ironija nisu izglasali rebalans budžeta. Da nisam donosio sopstvene odluke (Odluke Gradonačelnika), građanima Bijeljine ne bi bile isplaćene kako subvencije za vrtiće tako ni sve druge subvencije, ni stipendije pa čak ni socijalna davanja, zbog tih odluka je naknadno protiv mene podnijeta krivična prijava- politička ironija!

Elem, aktuelno povećanje procenta subvencija na 40% i dodatno povećanje cijene boravka djece u vrtićima zahtjevaće da se iz budžeta grada za samo ovu namjenu izdvoji basnoslovnih 2.300.000, 00 KM za sljedeću godinu, što je složićemo se iznos koji ni drugi mnogo veći budžeti ne mogu podnijeti.

U ovom trenutku Grad isplaćuje subvencije na račune roditelja za 1407 djece koja borave u privatnim predškolskim ustanovama/vrtićima, posljednja isplaćena subvencija je bila za

avgust mjesec i to u iznosu od 30% od ukupne cijene. Za septembar, oktobar, novembar i decembar iznos visine subevncije biće povećan na 40% od ukupne cijene, ali subvencije za ove mjesece moći će biti isplaćene tek nakon rebalansa budžeta čije će usvajanje zavisiti od novog saziva Skupštine.

S obzirom na aktuelna najavljenja poskupljenja cijene vrtića bićemo prinuđeni da uputimo Prijedlog odluke u Skupštinu da dalje subvencionisanje boravka djece u privatnim vrtićima, počev od januara sljedeće godine ne bude po principu % iznosa od ukupne cijene već sa fiksnim iznosom, ne bi li bar malo zaštitili kako gradski budžet tako i budžet naših građana.

Gospoda poslanici u NSRS iz vladajuće koalicije na nivou republike sada imaju priliku da po prvi put urade nešto za svoj grad jer su im usta puna građana i Bijeljine, te da upute Inicijativu da Vlada RS donese moratorijum za cijene boravka djece u privatnim vrtićima/predškolskim ustanovama, i na taj način se može spriječiti dalje “divljanje“ cijena. Ponavljam Grad nema ingerenciju i nema način da spriječi mijenjanje cijene usluge privatnih vrtića.

Ali ono što će Grad uraditi jeste ponavljanje poziva za građevinske investitore za zajedničku izgradnju vrtića u okviru zgrade na lokaciji starog buvljaka u ulici Živojina Mišića, pored

toga do kraja novembra biće pronađena lokacija u gradu i upućen zahtjev ka Direkciji za izradu projekta za izgradnju novog državnog vrtića sa kapacitetom do 250 djece i pored toga idemo sa inicijativom ka Osnovnim školama da svuda gdje ima slobodnog prostora Grad uloži u adaptaciju po posljednjim standardima za boravak djece predškolskog uzrasta i da i to bude način proširenja kapaciteta.

Do tada poslanici NSRS, izvolite, čekamo vas, vi ste na potezu!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име