PETROVIĆ: Zašto nekome smetaju najveća izdvajanja ikada za boračko-invalidsku populaciju?

Datum:

Share post:

Povodom izdvajanja za boračko-invalidsku populaciju oglasio se gradonačelnik Petrović a saopštenje prenosimo u cijelosti:

Kako to i zašto to nekome smetaju najveća izdvajanja ikada za boračko-invalidsku populaciju?

Rješenje boračkog statusa, izrada boračke i socijalne karte je jedno od najznačajnijih državničkih pitanja koje godinama stoji otvoreno. Nažalost naši borci su posjećeni samo prije izbora, i dok jedan čestiti borac sastavlja kraj sa krajem i živi u nezavidnim uslovima, dotle oni koji su na vlasti imaju milionsko i milijardersko bogatstvo.

Samo jedan od značajnih podatka jeste da mi imamo 2,20 KM po mjesecu boračkog dodatka u zoni borbenih dejstava, Federacija 5 KM – duplo više. Pametnom dosta!

Prođimo sada kroz činjenice vezane za naš Grad, izdvajanja i aktivnosti za posljednje dvije godine:

Za 2022. godinu izdvojeno je rekordnih 806.780KM za Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu. Ovo ne samo da je rekordan iznos izdvajanja kada je apsolutni broj u pitanju (ukupan iznos) već je procentualno najveće izdvajanje u proteklim godinama, za prethodnih pet godina budžet za boračku populaciju je bio ispod 1% od ukupnog budžeta Grada.

Samo u 2022. godini smo imali 1463 zahtjeva za jednokratnu pomoć naših korisnika. Zahtjevi su se odnosili na tešku materijalnu situaciju, kupovinu ogreva, kupovinu lijekova kao i za liječenje naših korisnika i članova njihovih porodica. Odobreno je 1115 zahtjeva, a za ove namjene je izdvojeno u 2022 godini 200.000 KM.

Za stambenu adaptaciju porodičnih objekata naših korisnika u 2022. godini smo imali 89 zahtjeva, i za ove namjene je izdvojeno 100.000 KM.

Preko Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu se finasira 9 udruženja koja su proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i to (Gradska boračka organizacija Bijeljina, Gradska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina, Udruženje porodica nestalih boraca i civila „Semberije i Majevice“, Međuopštinsko udruženje civilnih invalida žrtava rata, Udruženje logoraša žrtava rata 1991-1995, Udruženje ratnih vojnih invalida opštine Bijeljina. Udruženje žena žrtava rata regije Bijeljina, Udruženje građana „Veterani Republike Srpske“, Udruženje veterana „Garda Panteri“). Na njihovo finansiranje se izdvojilo 237.430 KM u 2022 godini, finasiranje se vrši mjesečnim tranšama prema navedenim udruženjima.Na ovaj iznos plus dodatnih 45.000KM za pomoć udruženjima za njihove aktivnosti kao što su: obilježavanje značajnih datuma, organizovanje parastosa po mjesnim boračkim organizacijama, kao i druge aktivnosti koje organizuju.

U 2022 godini iz budžeta je izdvojeno 65.465,03 KM za podjelu 255 božićnih pečenića za naše najugroženije korisnike (maksimalan broj kupljenih pečenica gledano na sve prethodne godine).

Za adaptaciju spomenika poginulim borcima izdvojeno je u 2022. godini iz budžeta 15.000 KM.

Prvi put do sada je isplaćena jednokratna finansijska podrška za 1051 našeg borca (izbor boraca na bazi socijalne karte izrađene na osnovu javnog poziva Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite). Uoči novogodišnjih i božićnih praznika u iznosu od 100 KM, ukupan iznos izdvojen iz budžeta je 105.100 KM. Ovakav vid podrške je prvi put pokrenut.

Grad Bijeljina je prva lokalna zajednica koja je pokrenula izradu proširene socijalne karte za sve borce na teritoriji grada Bijeljina, trenutna faza izrade karte jeste aktivan svakodnevni obilazak najugroženijih boraca. Cilj izrade ove karte jeste da Grad Bijeljina napravi analizu detaljnu i na osnovu te analize odredi ko su najugroženiji borci i da se njima sa lokalnog nivoa (iz gradskog budžeta) obezbijede dodatna redovna mjesečna primanja.

I tako, ovih dana prisjećamo se svih stavki, pozitivnih promjena, i jedno je jasno – NIKADA GRADSKI BUDžET NIJE SE TROŠIO TRANSPARENTNIJE, NIKADA SE NARODU NIJE VRATILA SVE I JEDNA MARKA NA NEKI OD NAČINA!

I za našu boračku populaciju prešli smo igricu, krenite da tražite po gradovima koliki je iznos ukupnog budžeta Grada i koliko izdavajaju za boračku populaciju, gledajte procente pa sami donosite sud, da li to Bijeljina stagnira ili samo novac sada ide u prave ruke, ide NARODU? Boračko pitanje je državničko pitanje i sa republičkog nivoa se mora izdvajati mnogo, mnogo više! Molim nadležno ministarstvo i republički novo da gledaju i uče od Bijeljine. Ne stagnira Bijeljina već stagnira Republika Srpska!

“Kako, zašto, refren uvek isti, al’ budućnost ipak biće svetla’

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GOVEDARICA: Nađeno rješenje – radnicima SDS biće isplaćene plate

Nađeno rješenje: Radnicima SDS-a biće isplaćene plate Šef Kluba poslanika SDS-a održao je jutros sastanke sa predstavnicima Vlade Republike...

„Trofej Bijeljina 2024“ 11. maja u Bijeljini (foto)

Za nešto manje od dvadeset dana, tačnije u subotu 11 maja u Bijeljini, u organizaciji karate kluba "UNSU"...

JU OŠ „Dvorovi“ iz Dvorova posjetila Udruženje „Bijeljinska djeca suncokreti (foto)

Učenici škole zajedno sa direktorom i defektologom OŠ "Dvorovi" iz Dvorova kod Bijeljine posjetili su udruženje: „Bijeljinska djeca...

Međunarodni savjetodavni dani nosilaca penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH i Republici Austriji 7. i 8. maja u Sarajevu (foto)

Saopštenje Fonda PIO RS prenosimo u cjelosti: "Međunarodni savjetodavni dani između nosilaca penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH (Fond...