Gostujući u emisiji „MAT“ BN Televizije, Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, govorio je o novoj autobuskoj stanici, izgrađenoj, opremljenoj ali nefunkcionalnoj.

Petrović je podsjetio da je prezentovan i dokument, odnosno, studija javnog prevoza koja je preduslovni dokument da se raspiše tender, odnosno Javni poziv za početak funkcionisanja gradskog prevoza u Bijeljini. Studiju javnog prevoza napisao je novi šef Kabineta, diplomirani inžinjer saobraćaja, Milan Lazarević.

„Po pitanju novih autobuskih linija, iscrtane su nove trase kako bi bila maksimalna uključenost i gradskih mjesnih zajednica i prigradskih mjesnih zajednica i seoskih mjesnih zajednica. Dakle, studija predviđa, između ostalog, obuhvat 71 mjesne zajednice, broj i redovnost linija koji nije vezan samo za učenike, nego za sve kategorije našeg stanovništa. Učenika, studenta, korisnika sistema boračko-invalidske zaštite, osoba sa invaliditetom, penzionera, zaposlenih, nezaposlenih naših sugrađana.U međuvremenu, prije samog raspisivanja tog Javnog poziva, Institut za građevinarstvo iz Banja Luke je na Javnom pozivu na tenderu izabran kao najpovoljniji ponuđač, odnosno institucija koja ima zadatak da izvrši tehnički prijem objekta nove autobuske stanice, koji je preduslov za dobijanje upotrebne dozvole za rad.

Petrović se vratio par koraka unazad, te je govorio o stanju kakvo je zatečeno kada su započeli sređivanje dokumentacije vezane za autobusku stanicu.

„Haos smo zatekli. Grad je sada sredio svu tu dokumentaciju, jer smo imali situaciju da izvođač potpiše ugovor, a neće da izvede radove. Vi morate onda da posegnete za svim pravnim lijekovima, što vam uzme vremena, da izaberete na novom Javnom pozivu izvođača koji će završiti, recimo, sistem grijanja.

S obzirom da mnogi od potpisa ne zavise samo od grada Bijeljine, nego i od Ministarstva saobraćaja i veza, što se tiče Gradske uprave, mi smo raspoloženi, opredjeljeni i kada pogledamo rokove, to je moguće da do 30.06., dakle u prvoj polovini tekuće godine imamo raspisan Javni poziv, odnosno tender, da javni gradski saobraćaj zaživi“, rekao je Petrović.

On je takođe najavio da će JGP imati i niskopodne autobuse za pristupačnost osobama sa invaliditetom, kao i optimalan broj minibuseva. Kako je istakao, u Javnom pozivu biće naglašena i starost vozila, kako bi se na taj način smanjilo zagađenje vazduha u gradu.

„Mi se moramo boriti da ono što je stalo prije 12 godina, kao što je Javni gradski prevoz, da ga obnovimo. Mi smo raspoloženi da objavimo Javni poziv do roka koji sam naveo, ali će nam tu nedostajati i potpisi od Ministarstva saobraćaja i veza koji ima zadatak da izvrši kategorizaciju nove autobuske stanice.Ukoliko tu budemo imali obstrukcija, onda nećemo moći raspisati tender do tada, ali kako idu rokovi, grad je u kapacitetu to da uradi“, istakao je Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име