Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović obratio se javnosti putem svog zvaničnog FB naloga nakon održanog sastanka o geotermalnim potencijalima Bijeljine a stastus prenosimo u cijelosti:

Svi znamo da je geoteramalni potencijal Bijeljine veliki ali on nikada nije u potpunosti ispitan a kamoli iskorišćen. U susjednoj nam Sloveniji uskoro se završava pilot projekat izgradnje geoteramalne elektrane u opštini Lendava, u Hrvatskoj već uveliko radi geotermalna elektrana u Cigleni, a odlično znamo šta je susjedna i bratska opština Bogatić uradila za iskorišćavanje geotermalnog potencijala.

Do mene su dolazile priče da pokojni gradonačelnik je bio u kontaktu sa holandskim i ruskim firmama koje su želele da ulažu u Banju Dvorovi ali i da ispituju geotermalni potencijal, međutim pobjegle su glavom bez obzira, kako ljudi navode zbog ucjenjivačke politike i sve je u tom smislu stagniralo!

Ove godine održali smo vrlo bitan sastanak sa profesorom Dušanom Polomčićem i docentkinjom Anom Vranješ sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, gdje smo dogovorili saradnju u vezi sa izradom Geotermalnog projekta. Sada smo otišli korak dalje i ove sedmice potpisali izuzetno bitan memorandum za naš grad, radi se o „Memorandumu o razumijevanju“ u trajanju od pet godina sa preduzećem ’’Geosejf’’ koje je zapravo predstavništvo velike francuske kompanije ’’GeoDeep’’ koja je u klasteru sa kompanijom ’’ByGeo’’.

Radi se o ozbiljnim svjetskim kompanijama koje imaju dugogodišnje iskustvo kada je u pitanju geotermalna energija, i realizacija projekata toplifikacije gradova i industrijskih zona.

Samom potpisivanju Memoranduma, pored direktora beogradskog ’’Geosejfa’’ prisustvovao je i Žan-Žak Graf, predsjednik Francuske geotermalne asocijacije, inženjer koji ima 35 godina iskustva na polju energetskih projekata zasnovanih na dubinskim geotermalnim vodama.

Ovo je velika šansa za naš grad, jer smo ozbiljni i bićemo istrajni u tome da naše bogatstvo geotermalnih izvora ne propada, već da korišćenjem energije dubinskih geotermalnih voda napravimo toplifikacionu mrežu na koju mogu biti priključene kako javne ustanove tako i višeporodični objekti, industrijska zona.

Plan je da u skladu sa zakonom i uz sva odobrenja, ova francuska kompanija iskoristi za istraživanje postojeće bušotine u Bijeljini za sprovođenje testiranja i istraživanja izvora geotermalnih voda. Fazu istraživanja će kompanija obaviti potpuno samostalno i rezultati istraživanja biće nam dostavljeni i predočeni, što je izuzetno bitno.

Po završetku istraživanja, ukoliko svi uslovi budu zadovoljeni moći ćemo da potpišemo ugovor o saradnji, a tim ugovorom biće jasno definisani uslovi, model saradnje, podjela odgovornosti i konkretna realizacija projekta toplifikacije.

Velika šansa za naš grad, i model spašavanja grada od aerozagađenja, jer realizacijom ovog projekta naš grad bi bukvalno rečeno ’’progledao’’.

Radujem se ovom projektu, i dok je ovo istraživanje u toku, najavljujem da će sljedeće sedmice biti objavljen javni poziv za subvencionisanje zamjene peći na čvrsta goriva energetski efikasnijim modelima (primjer toplotne pumpe).

Zaključak: Za posljednje dvije godine Grad je uradio više na zaštiti životne sredine i smanjenju aerozagađenja u odnosu na prethodnu deceniju a to je:

-sprovedeni su konkretni koraci ka iskorišćavanju geotermalnog potencijala Bijeljine

-izdata je saglasnost za koncesiju investitoru iz Saudijske Arabije na lokaciji Jabanuše za izgradnju solarne fotonaponske elektrane snage 45mWp

-zasađen je najveći broj sadnica za poslednje dvije godine, samo ove godine preko 1000

-uvedene subvencije za zamjenu peći na čvrsta goriva toplotnim pumpama

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име