PETAR ĐOKIĆ najdugovječniji poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Datum:

Share post:

Brčak najdugovječniji poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije RS, najdugovječniji je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS), a mandat koji je osvojio na opštim izborima u BiH, održanim 2. oktobra, biće mu rekordni, osmi u najvišem zakonodavnom domu u Srpskoj.

Pored njega, veliki broj poslanika više od tri puta je bio u skupštinskim klupama, a među njima je i Milorad Dodik, koji je mandat zadužio u pet navrata.

Dvadeset četvrtog oktobra 1991. godine u Sarajevu osnovana je Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini (BiH), formiranjem prvog saziva sa 83 imena narodnih poslanika. Od tada, institucija danas poznata kao Narodna skupština RS, imala je ukupno deset saziva, a uskoro bi trebalo da bude popunjen i formiran 11, jer je poznato ko je osvojio mandate, a o čemu su “Nezavisne novine” već izvještavale.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić više od 20 godina je u NS RS. Ubjedljivo najveći broj puta osvajao je poslaničko mjesto, a direktan mandat osvojio je i na nedavno održanim izborima, što mu je, kako smo i naveli, osmi put.

Đokić nije došao do poslaničkog mjesta samo u prvom, drugom i desetom sazivu, ali je i pored toga u još aktuelnoj vladi ministar energetike i rudarstva RS. Podsjetimo, Đokić je bio i predsjednik NS RS te ministar u Vladi Srpske.

TESTNA REKLAMA

Nakon Petra Đokića, najveći broj puta mandat je osvajao Dragan Kalinić, koji je bio poslanik od prvog do šestog saziva, a bio je i predsjednik ovog najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske.

Deset poslanika do mjesta u NS RS dolazilo je u pet navrata. Na prvom mjestu tu je Milorad Dodik, prvi čovjek SNSD-a. Dodik je u skupštinske klupe ulazio u 1, 3, 4, 6. i 7. sazivu, a takođe je obavljao i funkciju predsjednika Vlade RS te predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH.

Pored njega, imamo i nekoliko poslanika koji su još u skupštinskim klupama, a koji su i na izborima 2022. godine uspjeli osvojiti mandat.

Petostruki mandat imao je i Krsto Jandrić, a on je tokom svoje skupštinske karijere to ostvario kao član nekoliko stranaka, a u ovom sazivu djelovao je kao samostalni poslanik, iako je do mandata došao preko NDP-a. On je poslanik bio u 10, 9, 8, 6. i 5. sazivu.

Igor Radojičić, koji je nedavno isključen iz SNSD, najveći dio svoje skupštinske biografije upravo je popunio kao poslanik ove stranke, a do mandata je dolazio u 9, 8, 7. i 6. sazivu. Svoj prvi mandat Radojičić je osvojio kao član Demokratske socijalističke partije (DSP) u četvrtom sazivu, a poslanici tri saziva birali su ga i kao predsjednika NS RS. I Krstan Simić osvajao je mandat pet puta i to od trećeg do sedmog saziva kao član SNSD-a.

Tu su još i SDS-ov Milan Tupajić, koji je bio poslanik u 2, 3, 4, 5. i 6, zatim bivši predsjednik DNS-a Marko Pavić, koji je takođe kao poslanik više partija (SDS, SNS, DNS) osvajao mandate u 2, 5, 6, 7. i 8. sazivu.

Peti mandat osvojio je i načelnik Šipova Milan Kovač, koji je ranije bio član devetog, osmog, sedmog i petog saziva, kao i Gordana Dukić, koja je mandate osvajala prvo kao član Demokratske socijalističke partije (DSP), pa onda kao SNSD-ov kandidat i to u 4, 5, 6, 7. i 8. sazivu.

Čak 19 poslanika u prethodnih 31 godinu osvajalo je fotelju u parlamentu Srpske minimalno četiri puta. Ispred SNSD-a to su: Lazar Prodanović u 2, 3, 4. i 5. sazivu, ali treba napomenuti da je do mandata dolazio kao kandidat i Saveza za mir i progres te Demokratske socijalističke partije (DSP), zatim Uroš Gostić (1, 4, 7, 8), Željko Mirjanić (1, 3, 7, 8), Obren Marković (7, 8, 9, 10), kao i Radovan Vuković SNSD (7, 8, 9, 10) i Srđan Mazalica, koji je, pored osvojenog kompenzacionog mandata za budući saziv, bio poslanik i u 7, 8 i 10 sazivu.

Kada je u pitanju SDS, četiri mandata osvajali su Borislav Bojić (4, 5, 6, 7. saziv), Nemanja Vasić (2, 3, 4, 5), Slavko Dunjić (4, 5, 6, 9), a četvrti put u klupe se vraća i Vukota Govedarica (7, 8, 9, 11).

Mandat ispred SDS-a nekada su osvajali i Darko Banjac i Kostadin Vasić. Banjac će u novi saziv kao poslanik i predsjednik Narodne partije Srpske. Mandate je osvajao u zadnja četiri saziva (8, 9, 10, 11), dok je Vasić ispred US došao do NS RS, a bio je član i 7, 8. i 10. saziva.

U ovoj grupi je i Nedeljko Čubrilović, predsjednik Demosa, koji je, uprkos tome što sada nije osvojio mandat, to činio u 7, 8, 9. i 10. sazivu, s tim što treba podsjetiti da je obavljao dužnost predsjednika NS RS, ali i ministra.

Dragan Čavić takođe je u četiri navrata bio u najvišem zakonodavnom domu, i to u desetom, devetom, osmom i četvrtom sazivu kao poslanik SDS-a te NDP-a. Podsjećamo, on je bio i predsjednik Republike Srpske.

U skupštinske klupe u 11. sazivu vraća se i Milanko Mihajilica, i to kao kandidat PDP-a. Svoje ranije mandate u 6, 7. i 9. sazivu osvajao je kao kandidat Srpske radikalne stranke (SRS RS). Među poslanicima sa četiri mandata tu su Borislav Paravac (2, 3, 4, 5), Zoran Đerić (5, 6, 7, 8), Jovan Mitrović (3, 4, 5, 6) i Tomislav Tomljanović (2, 4, 5, 6 saziv).

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE za 2. decembar: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas će, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, dolaziti do prekida...

MILIČEVIĆ (SDS): Da su svi ispunili obećanje, Dodik i SNSD ne bi imali kontrolu u Domu naroda!

"Desilo se ono što nije smjelo da se dogodi, a to je da kontrolni paket u Domu naroda...

Stanivuković o sjednici NS RS: To je izdaja dogovora – koordinacija s ciljem da PDP ostane bez delegata

Današnji dan u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kada su se birali delegati, bio je od izuzetne važnosti iz...

U Srpskoj rođeno 30 beba – 19 djevojčica i 11 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa rođeno je 30 beba, i to 19 djevojčica i...