PET MAGAZIN: Zašto se mačke kriju

Datum:

Share post:

Bilo da se nalazi u ormaru ili ispod vašeg kreveta, jedno je sigurno: mačke vole da se kriju. Kompanije koje proizvode igračke za mačke takođe su shvatile ovu činjenicu, zato su proizvodi poput tunela toliko popularni. Skrivanje nije samo za uplašene macke; čak i najhrabrije to rade. Ovo ponašanje može izgledati čudno, ali postoje dobri razlozi zašto vole da se kriju.

Potreban im je mir

Mačke imaju veoma izražena čula, i njihovo okruženje ponekad ume da im postane “prezasićeno”. Krijući se, mačka se distancira od svega što je za nju u datom trenutku prestimulativno, tako da može da se odmori.

Potajno posmatraju okolinu

To što ne vidite svoju mačku ne znači da ona ne može da vas vidi. Na primer, skrivanje ispod vašeg kreveta daje joj prednost da može pažljivo da prati šta se dešava u nienom okruženju bez mogućnosti da bude uznemirena. Mačke često koriste ovu metodu kada se iz nekog razloga osećaju nesigurno u pogledu svog okruženja.

Lov

Mogućnost skrivanja u malim prostorima jeste u stvari niena priroda, sklonost ka lovu. To primećujemo uglavnom kada se jedna maca krije da bi „napala” drugu.

Regulacija temperature

Popularna skrovišta poput ormara često ostaju hladna leti i topla zimi, što ih čini savršenim mestima da se tu maca sklupča za popodnevno spavanje bez obzira na doba godine.

Beg od drugih ljubimaca

Ako vaša mačka deli dom sa drugim macama, psima ili decom, skrivanje im može dati malo mira da se ne miluju, igraju, maltretiraju ili probude.

Vole uske prostore

Jeste li se ikada zapitali zašto mačke vole da se „stiskaju” u kutijama, na primer? Jedan od razloga je to što taj skučeni prostor daje macki sigurnost da joj se ništa ne može prikrasti. Isto se može reći i za druga skrovišta poput kuhinjskog ormarića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Magazin Mačka

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PET MAGAZIN: Genetska oboljenja ljubimica

Mace mogu da se prehlade, da ih boli stomak, zub ili da imaju neku virusnu infekciju. Ali, nije...

Apple objavio zašto se iPhone 15 pregrijava

Kompanija Apple saopštila je šta izaziva probleme sa pregrijavanjem nove iPhone serije. Kako kažu iz "jabuke", u pitanju je...

AGRO SAVJET: Počinje sezona jabuka – Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka. Najbolje vreme za uživanje...

Srpska bogatija za 22 bebe: U porodilištima rođeno 13 dječaka i 9 djevojčica

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 22 bebe, 13 dječaka i devet djevojčica, rečeno je...