PET MAGAZIN: Zašto pas laje “u prazno“

Datum:

Share post:

Lajanje psa “u prazno” zna da bude veoma frustrirajuće za njihove vlasnike, toliko da se uplaše za zdravlje svog ljubimca, ili da, ukoliko veruju u natprirodne pojave – pomisle da pas oseća i vidi nešto što oni ne mogu.

Ovakvo lajanje nije znak ludila psa, već se najčešće i tiče nečega što mi ne možemo da registrujemo.

Nije reč ni o kakvim paranormalnim pojavama, kakve nalazimo u filmovima, već o reakciji njihovih osetljivih čula na mirise ili zvukove koje naša čula ne mogu da registruju.

Pseće čulo sluha mnogo je superiornije od ljudskog. Dok mi čujemo samo “zvučne frekvencije”, psi reaguju i na one koje se nazivaju “ultrazvučnim”.

TESTNA REKLAMA

Može se naprosto desiti da vaš pas laje na tihi zvižduk prolaznika na ulici, ili sitnu škripu miševa u tavanici, koje čovek ne uspeva da čuje, prenosi Infobrif.rs.

Čulo njuha je kod pasa još izraženije. Tako pas može da nanjuši prisustvo životinje veoma daleko a mi, sedeći mirno zavaljeni u svojoj fotelji, ne moramo znati ništa o tome. Analiza mirisa kod psa čak 40 puta je veća nego kod ljudi.

Psi ponekad reaguju lavežom i na ono što su primetili mnogo pre nas. Ako uoče dinamične aktivnosti napolju, poželeće da im se približe ili da zaštite svoju teritoriju, upravo lajući na njih.

Na kraju, lajanje „u prazno” može biti i pokazatelj određenih zdravstvenih problema, pogotovo ako je ono učestalo tokom dana i ako se ponavlja danima. Zato je uvek dobro da razmislite o tome, da kod veterinara zakažete kontrolni pregled vašeg ljubimca.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: petmagazin.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Pojedini mediji u Bijeljini prave atraktivne naslove??? (foto)

Na meil adresu Redakcije portala Dešavanja u Bijeljini danas, 26. septembra 2022. godine u 17. 18 časova, je...

MAKSIMOVIĆ: Grad spreman za odgovornu i efikasnu primjenu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata (foto, video)

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Gradskoj upravi bilo je riječi o jednoj od najaktuelnijih tema prethodnih...

MARKOVIĆ, PDP: Ubjedljiva pobjeda Jelene Trivić i Mirka Šarovića (foto, video)

Slaviša Marković, predsjednik GO PDP Bijeljina, na konferenciji za medije, zajedno sa kandidatima PDP u Izbornoj jedinici 6,...

„Elvako MetPro“ potpisao ugovor sa Italijanima vrijedan devet miliona KM, posao za novih 15 radnika

Rukovodstvo preduzeća „Elvako MetPro“ iz Bijeljine ozvaničilo je danas početak poslovanja sa državnom italijanskom kompanijom „Terna“ za koju...