PET MAGAZIN: Zašto mačke vole obuću

Datum:

Share post:

Vlasnici mačaka su možda primetili da njihove mačke imaju očiglednu opsesiju cipelama, bilo da ih njuškaju, igraju se sa njima, pa čak i spavaju na njima, u njima ili blizu njih. Zašto mačke toliko vole da spavaju na cipelama?

Vlasnici mačaka su možda primetili da njihove mačke imaju očiglednu opsesiju cipelama, bilo da ih njuškaju, igraju se sa njima, pa čak i spavaju na njima, u njima ili blizu njih. Zašto mačke toliko vole da spavaju na cipelama?

piše: Minja cat

Postoje legitimni razlozi zašto mačke smatraju cipele tako fascinantnim, a razumevanje ovih razloga može pomoći u suzbijanju bilo kakvih problema vezanih za cipele u budućnosti. Evo nekoliko razloga zašto bi mačke želele da ostanu u blizini cipela.

Poznat miris

Za mačku, čulo mirisa je verovatno najvažnije od pet čula. On je četrnaest puta jači od čovekovog i one imaju dvostruko više mirisnih receptora nego ljudi. Mačke su po prirodi radoznale i istražuju nove mirise, ali će takođe tražiti mirise koji su im poznati i zbog kojih se osećaju sigurno i opušteno.

Teritorija

Mačke same stvaraju i luče svoje jedinstvene mirisne feromone u žlezdama po celom telu, uključujući i obraze. Kada vaša mačka trlja lice o vas ili neki predmet, ona ostavlja svoj trag kao način da kaže: „Bila sam ovde ranije. Ovo pripada mom prostoru i čini da se osećam sigurno“. Mačke će ići ka stvarima koje mirišu na njih i koje vole. Spavanje na vašim cipelama jednostavno je način vaše mačke da kaže da im je udobno u vašem društvu, da im vaše prisustvo prija i da vas vole!

Zona komfora

Vaša mačka možda ne samo spava ili provodi vreme na vašim cipelama da bi vam rekla da vas voli. Predmeti koji mirišu na vas — odeća, obuća, ćebad — mogu vašu mačku utešiti u stresnim situacijama. Spavanje na cipelama bi mogla biti metoda samoumirenja vaše mačke dok ste odsutni tokom dana.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Minja cat

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SELAK, SP: Kurtijev teror – izvor svih problema

Nakon jučerašnjih oružanih sukoba na sjeveru Kosova i Metohije, predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je da...

SPC i vjernici danas slave svetog Avtomona

Sveti sveštenomučenik Avtomon živio je i širio hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije započeo veliki progon...

Izvršena provala u prostorije JKP „Gradsko groblje“ Bijeljina – Ukraden pazar od preko 4.000 KM (foto)

Saopštenje JKP "Gradsko groblje" prenosimo u cjelosti: "Dana 24.09.2023. godine, u nedjelju, između 15:00 časova i 07:00 časova 25.09.2023....

LUKIĆ: Situacija sa afričkom kugom svinja u Srpskoj povoljnija

Koordinator Resora za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Njegoslav Lukić rekao je da je situacija sa...