PET MAGAZIN: Uticaj pasa na mentalno zdravlje ljudi

Datum:

Share post:

Veza između pasa i mentalnog zdravlja njihovih vlasnika je fascinantna oblast istraživanja koja naglašava pozitivan uticaj ovih ljubimaca na ljudsku psihološku dobrobit. Brojna istraživanja potvrđuju da prisustvo pasa može značajno smanjiti nivo stresa i anksioznosti kod njihovih vlasnika. Interakcija sa psima stimuliše oslobađanje oksitocina, hormona ljubavi i sreće, što može poboljšati opšte emocionalno stanje vlasnika.

Pored toga, psi često pružaju emocionalnu podršku i smanjuju osećaj usamljenosti. Njihova vernost i neuslovljena ljubav, stvaraju snažnu emotivnu vezu koja može biti posebno korisna tokom teških perioda u životu vlasnika. Psi takođe podstiču aktivnosti na otvorenom i socijalizaciju, čime se dodatno poboljšava psihološko blagostanje.

Značaj psiho-socijalnih benefita suživota sa psom pasa posebno je vidljiva u terapeutskom radu, gde su psi uključeni u tretmane za smanjenje stresa, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja.

Ukratko, pas nije samo kućni ljubimac; on je deo porodice koji doprinosi pozitivnom emocionalnom okruženju. Razumevanje ove dinamike može podstaći ljude da prepoznaju i cene duboku povezanost između njih i njihovih četvoronožnih saputnika, unapređujući tako ukupno mentalno zdravlje i kvalitet života.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: petmagazine.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NAKON VELIKOG APRILSKOG POŽARA: Svetozar Ostojić, Mega Drvo – Obnovili smo 95 odsto uništenih kapaciteta

Nakon velikog požara koji je devetog aprila ove godine, prije osam mjeseci, zahvatio proizvodne hale preduzeća „Mega drvo“...

Futsaleri Radnika u četvrtfinalu Kupa BiH

Futsaleri Radnika plasirali su se u četvrtfinale Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su večeras u Istočnom Sarajevu...

BO BIJELJINA: Konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova – “Republiko Srpska u srcu te nosim, sa tobom se ponosim”

Gradska boračka organizacija Bijeljina, povodom slave Sveta Tri Jerarha, raspisala je konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih...

BIJELJINA: Finansiranje škola i upisna politika (foto)

Sastanak Aktiva direktora srednjih škola i predstavnika sindikata održan je 05.12.2023.godine u prostorijama JU Ekonomske škole. Sastanku su...