Jedna od najčešćih procedura koja se sprovodi u veterinarskim klinikama širom sveta jeste sterilizacija mačaka, važna za zdravlje i dobrobit ovih širom sveta veoma čestih kućnih ljubimaca

Zašto je sterilizacija mačaka važna i šta podrazumeva

Sterilizacija mačaka podrazumeva hirurški postupak uklanjanja reproduktivnih organa ovih životinja. Kod mužjaka se ovaj postupak naziva kastracija i uključuje uklanjanje testisa. Kod ženki se postupak naziva ovariohisterektomija i uključuje uklanjanje jajnika i materice.

Pomenuti hirurški zahvati izvode se pod opštom anestezijom i relativno su rutinski i sigurni. Sam tok hirurške intervencije, kao i oporavak nakon intervencije, bezbolan je za mačku jer se primenjuju lekovi koji uklanjaju bol. Nakon sterilizacije, mačka postaje neplodna i ne može se reprodukovati.

Sterilizacija ne utiče na psihološko blagostanje mačke i MAČKA PRE STERILIZACIJE NE MORA IMATI JEDNO LEGLO

Važnost ove intervencije može se opisati iz nekoliko uglova:

Zdravlje mačaka:

Sterilizacija može smanjiti rizik od određenih zdravstvenih problema kod mačaka, poput infekcija reproduktivnih organa, tumora na reproduktivnim organima i bolesti povezanih sa trudnoćom. Kod sterilisanih ženki smanjuje se drastično incidenca nastanka tumora mlečnih žlezda, a na koje utiču hormoni i koji imaju jako lošu prognozu kod mačaka.

Socijalno odgovorno ponašanje vlasnika:

Sterilizacija sprečava nekontrolisano razmnožavanje mačaka, a što dovodi do prekomernog broja napuštenih mačaka na ulici.

Ponašanje i socijalizacija:

Sterilizacija može smanjiti agresivnost, anksioznost i teritorijalno ponašanje kod mačaka. Sterilizacija može ukloniti neželjena ponašanja kod kućnih mačaka, kao što su polni nagon, glasna vokalizacija, težnja ka lutanju, konflikti sa drugim mačkama, obeležavanje teritorije urinom itd.

Koje su najčešće zablude koje prate sterilizaciju

Postoje neke uobičajene zablude ili netačne pretpostavke koje prate sterilizaciju mačaka. Evo nekoliko njih:

Mačka će postati deblja nakon sterilizacije: Iako je moguće da mačke dobiju na težini nakon sterilizacije, to nije nužno pravilo. Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost mogu pomoći u održavanju zdrave težine mačke nakon sterilizacije.

Sterilizacija će promeniti ponašanje mačke na gore: To se neće dogoditi. Vrlo verovatno će se temperament mačke smiriti. Biće uklonjena negativna ponašanja vezana za polni nagon (agresivnost, anksioznost, teritorijalno ponašanje). Mačka će biti mirnija i privrženija kući i porodici.

Sterilizacija je suviše skupa ili rizična procedura: Sterilizacija je rutinski postupak koji se obično izvodi pod nadzorom veterinara. Iako predstavlja trošak za vlasnika u početku, dugoročno može uštedeti novac jer smanjuje rizik od zdravstvenih problema povezanih sa reproduktivnim organima i nekontrolisanim razmnožavanjem mačaka.

Mačka mora imati leglo pre sterilizacije: To je pogrešno. Sterilizacija ne utiče na psihološko blagostanje mačke i nema koristi od toga da mačka pre sterilizacije mora imati jedno leglo.

Sterilizacija je nehumana: Naprotiv, sterilizacija pomaže u kontroli populacije mačaka, sprečava neželjene trudnoće i smanjuje broj napuštenih mačaka. Treba imati u vidu da većina napuštenih mačaka na ulici završi svoj život veoma rano pod točkovima automobila ili kao plen pasa lutalica. Sterilizacija je human postupak koji pomaže u zaštiti i dobrobiti mačaka.

Edukacija o prednostima sterilizacije i razbijanje ovih zabluda ključni su koraci u promovisanju odgovornog vlasništva kada je reč o ljubimcima mačkama.

Koliko traje oporavak mačke nakon sterilizacije

U većini slučajeva mačke se brzo oporavljaju od sterilizacije i mogu se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima u roku od nekoliko dana, u zavisnosti od individualnih faktora i tipa operacije.

Oporavak traje najčešće od sedam do 10 dana, a potom se vade konci. U retkom broju slučajeva može doći do manjih komplikacija koje mogu produžiti oporavak. Pod komplikacijama podrazumevamo najčešće infekciju hirurške rane, usporeno zarastanje i čupanje konaca pre zarastanja rane. U velikoj većini slučajeva te komplikacije su blage i prolazne.

Hirurška rana je izuzetno mala i ne predstavlja kasnije estetski problem jer se ožiljak gotovo ne može primetiti.

Iako je moguće da mačke dobiju na težini nakon sterilizacije, to nije nužno.Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost mogu pomoći u održavanju zdrave težine mačke nakon sterilizacije

Koliko je važna ishrana nakon sterilizacije

Pravilna i izbalansirana ishrana od ključnog je značaja za brz oporavak, dobro zdravlje i regulaciju telesne mase sterilisane mačke.

Sterilizacija može promeniti metabolizam mačke (odsustvo polnih hormona koji smanjuju apetit u kombinaciji sa mirnijim načinom života), što može dovesti do povećanja telesne mase. Pravilna ishrana pomaže u kontroli ovog problema.

Nakon sterilizacije mačku bi trebalo postepeno prevesti na visokokvalitetnu fabričku hranu koja je specijalno namenjena sterilisanim mačkama.

Ta hrana sadrži redukovan nivo energije u obliku masti i ugljenih hidrata, ali bogata je drugim neophodnim hranljivim materijama. Visok nivo svarljivih proteina obezbediće dobru kondiciju, očuvanje mišićne mase i kvalitetan imunitet mačke. Vlakna će obezbediti dobru probavu, očuvanje crevnog mikrobioma i smanjiće osećaj gladi jer daju osećaj ispunjenosti organa za varenje.

Optimalan nivo i dobri odnosi vitamina, kao i makro i mikro elemenata omogućiće pravilno funkcionisanje svih organskih sistema.

Primer za hranu koja će obezbediti sve što je neophodno za dug i zdrav život mačke jeste Purina® Pro Plan® Adult Sterilized hrana za odrasle mačke. Kod ove hrane koristi se specijalna tehnologija kuvanja i ekstrudiranja svežeg ćurećeg mesa, mesa lososa ili zečetine (tri različita ukusa), čime se značajno povećava svarljivost, palatabilnost i bioraspoloživost hranljivih materija.

Ovo je veoma ukusna hrana koja će, osim gorenavedenog, omogućiti preveniranje urinarnih problema koji se mogu javiti kod sterilisanih mačaka. S obzirom na to da Purina ima i vlažnu hranu za sterilisane mačke, koja je potpuno kompatibilna sa Purina suvom hranom, kombinacija suve i vlažne hrane u toku dana jeste odličan način ishrane sterilisanih mačaka. Vlažna hrana ima manju energetsku gustinu, a zbog sadržaja veće količine vode obezbediće optimalnu hidrataciju organizma i sprečiće pojavu kamenja u urinarnom traktu.

Važno je napomenuti da je konsultacija s veterinarom ključna kako bi se odredila najadekvatnija Ishrana za mačku nakon sterilizacije, uzimajući u obzir njen individualni zdravstveni i nutritivni status.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: petsvetmagazin.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име