Neke životinje nemaju razvijen mozak, ali su ipak i te kako žive. Zanimljivo je da sva ta bića nastanjuju mora.

Mozak je zapravo grupa klasterisanih neurona koji nam pomažu u kontroli svih nervnih funkcija. Životinje koje nemaju mozak obično su vrlo jednostavna bića koja za preživljavanje koriste rudimentarne biološke karakteristike. Mnoge od njih ne kreću se, a hranu pronalaze osjetilnim nervima.

Morske spužve

Najprimitivnije životinje u životinjskom carstvu gotovo su nepokretne. Za kretanje im služi voda koja stvara dojam kao da plešu. Osim što nemaju mozak, nedostaju im i organi, neuroni te tkiva.

Morski ježevi

Ovo su životinje koje nemaju mozak, ali mogu prouzrokovati ozbiljne povrede onima koji na njih stanu bosi. Njihove se bodlje vrlo lako zabijaju u ljudsku kožu i oštećuju naše tkivo. Srećom, izvan Južne Floride, morski ježevi nisu otrovni.

Morski krastavci

Sigurno ste nekada za vrijeme ljetovanja na Jadranu imali priliku vidjeti ova crvolika bića. Hrane se planktonom i ima ih u svim morima. Iako sadrže otrovnu materiju, nisu opasni za ljude budući da zbog nedostatka mozga neće nikoga moći svjesno napasti.

Školjke

Školjke su mekušci čije je tijelo zaštićeno oklopom. Zanimljiva školjka svakako je kamenica. Osim što ponekad sadrži biser, poznata je po tome što ni ona nema mozak. Ono što školjke ipak mogu raditi jest otvarati i zatvarati svoj oklop.

Morska anemona

Ova prekrasna životinja, koja izgleda poput biljke, koristi svoje duge pipke kako bi uhvatila i pojela plijen. Nedostatak mozga ne sprečava je da bude iznimno zanimljiva životinja.

Morska zvijezda

Zvijezde su rođake morskog ježa, ali nisu ribe i nemaju mogućnost plivanja. Svoj život provode na dnu okeana, a kreću se uz pomoć vode. U slučaju da primijetite morsku zvijezdu izvan vode, morate znati da to nije bio njen izbor puta.

Meduza

Meduze su specifične životinje koje se svjesno kreću iako nemaju mozak. One čak mogu prskati vodu oko sebe kako bi se pokretale, lakše došle do plijena ili pobjegle predatorima. Njihovi pipci reaguju na strane predmete u blizini te na ovaj način meduze love plankton.

Korali

Prekrasne korale malo ko smatra životinjama, ali oni to uistinu jesu. Jedino nemaju mozak. Korali su pravi primjer na kojem se može naučiti glavna razlika između biljki i životinja: životinje traže hranu, a biljke je same proizvode. Korali hvataju plankton koji uvlače u sebe pipcima i tako se hrane. Dakle, definitivno su životinje, prenosi Index.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: index.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име