Iako je suživot s kućnim ljubimcem prepun lijepih trenutaka, ponekad se znaju dogoditi nezgodne za koje smo krivi mi, a ne naši ljubimci.

Pas može osjetiti manjak pažnje, a mogu se dogoditi i sitne nezgodne. Na primjer, možemo psu stati na šapu, slučajno ga povući za uvo ili rep, a i djeca u zanosu igre znaju biti gruba prema njuškicama. Takođe, možemo povisiti glas na psa koji uopšte nije kriv, misleći da je baš on razbio skupocjenu kristalnu zdjelu dok nas nije bilo doma.

Već je dobro poznato da psi razumiju što im govorimo, a važno je napomenuti da oni takođe razumiju da nismo imali lošu namjeru ako smo ih slučajno povrijedili ili vikali bez razloga.

Istraživanja su pokazala da se psi ne mogu naljutiti na nas ako smo im slučajno stali na šapu, ali brojni se vlasnici osjećaju loše i žele se izviniti svom ljubimcu u takvim situacijama.

Postoji li pravi način na koji se možemo izviniti ljubimcu?

Postoji mnogo načina na koje psu možemo pokazati da nam je žao, a jedan od njih je preusmjeriti njegovu pažnju na igračku. Druga su istraživanja pokazala da psi bolje reaguju na ženski glas pri dresuri, a ista je situacija i kod izvinjenja.

Ako svome psu želite reći da vam je žao što ste ga povrijedili, najbolje da to učinite tepanjem, slično kao što se neki obraćaju bebama i maloj djeci. Važno je, dakle, nježnim glasom i blagim izrazom lica pomaziti ljubimca.

Ne morate nužno reći oprosti, već koristiti neku drugu pohvalnu frazu, poput – dobar dečko, bravo, nisi ti ništa kriv ili slično.

Ponekad se psi mogu ozbiljno preplašiti ako smo ih slučajno povrijedili. Takve situacije su česte kod pasa iz skloništa ili kod onih koji dolaze iz zlostavljačkih porodica, jer imaju tendenciju nepovjerenja prema ljudima. U tim situacijama psu treba dati prostora i postepeno mu se približavati koristeći poslastice.

Jesu li keksići i druge poslastice dobar alat za izvinjenje?

Stručnjaci kažu da baš i nisu, posebno u normalnim, uobičajenim okolnostima kod pasa koji nemaju traumu. Pozitivno potkrepljenje odlično je za nagrađivanje dobrog ponašanja, kao što je učenje nove naredbe, ali u ovom slučaju biste ga nagrađivali kada nije učinio ništa,

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име