PET MAGAZIN: Da li Vam pas maše repom u desnu stranu

Datum:

Share post:

Svakom ljubitelju pasa poznati su oni dragoceni trenuci kada se njihov ljubimac veže uz njih i entuzijastično maše repom u znak pozdrava. Možda pritom primete na koju stranu pas više maše repom, desnu ili levu, a to takođe govori nešto o tome koliko je pas vezan za vlasnika.

Naime, istraživanje Kineske akademije nauka otkrilo je da psi koji su se udomaćili negde i stvorili bliskost s vlasnikom, repom više mašu u desnu stranu. Naučnici iz Pekinga posmatrali su pse u susretu s nepoznatim osobama tri dana. Otkrili su da, kako su psi sve više raspoznavali osobu, počeli su češće mahati repom u desnu stranu, ređe u levu.

Vođa istraživanja dr Yong Q Zhang smatra da je mahanje repom u desnu stranu povezano s levom stranom mozga koja je zadužena za procesuiranje pozitivnih emocija.

Prelazak na mahanje u desnu stranu sugeriše da psi, kako vreme odmiče, nepoznatu osobu počinju da percipiraju u pozitivnijem svetlu, komentarisala je rezultate istraživanja dr Debora Vels s Kraljičinog univerziteta u Belfastu, koja se više od 25 godina bavi proučavanjem psećeg ponašanja.

TESTNA REKLAMA

Studija, objavljena u časopisu iScience, koristila je 3D sistem za praćenje kretanja kako bi proučila na koji je način deset biglova mahalo repom dok su bili s ljudima pet minuta dnevno tokom tri dana. Ukupno su analizirali čak 21.000 mahanja, uključujući brzinu i udaljenost kojom su se pomicali repovi. Takođe su otkrili da svaki pas ima poseban obrazac mahanja – slično tome kako svaki čovek ima jedinstveni način hodanja.

– Pozitivna i negativna emocionalna stanja povezana su s aktivacijom levog i desnog prefrontalnog korteksa kod ljudi. Pretpostavljamo da bi mahanje repom u levu stranu moglo biti popraćeno aktivacijom desne strane mozga, dok bi mahanje repom u desnu stranu moglo biti popraćeno aktivacijom leve strane mozga u prefrontalnom korteksu, kazao je dr Yong Q Zhang.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rs.n1info.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dolazi li Erdoan da podrži ili da „primiri“ Izetbegovića

Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, dolazi u službenu posjetu regionu, a prema do sada dostupnim informacijama, turski lider...

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...