PET MAGAZIN: Aktivnost je ključna za srećan i zdrav život pasa

Datum:

Share post:

Redovita telsna i mentalna stimulacija ne samo da održavaju kondiciju psa, već i poboljšavaju njeogov ponašanje, emocionalno stanje i opštu dobrobit. Jedna od najboljih su šetnje. Redovne šetnje pružaju psima fizičku aktivnost, mentalnu stimulaciju i priliku za istraživanje okoline. Pored toga, psi vole rutinu, pa je bitno da izlazimo u određeno vreme. S druge strane, ako imate energičnog psa, trčanje je odličan način da zadovoljite njegovu potrebu za kretanjem i trošenje energije.

Onda je tu i nezaobilazna igra bacanja loptice ili frizbija, koju psi toliko vole. Ovakve igre su inače izvrsne, jer pružaju aktivnost i podstiču njihovu prirodnu potrebu za igrom. Na ovaj način se i zbližavamo sa našim psom i činimo ga srećnim. Ako je psu potreban veći mentalni izazov, agiliti je takođe predlog. To je kombinacija vežbi i prepreka, za mentalni i telesni izazov. Svakako, važno je proceniti da pas želi u njima da učestvuje, ali i da je tokom trajanja treninga u svakom momentu bezbedan.

Još jedna ideja za aktivnost je traganje. Pseći nosovi su izvrsni u otkrivanju mirisa. Traganje za skrivenim predmetima može pružiti mentalnu stimulaciju i beskrajnu zabavu. Pokušajte. Pas će uživati, što će pokazati svojim govorom tela. Ukoliko traganje traje predugo, pomozite mu, da uzbuđenje ne bi prešlo u brigu ili uznemirenost što ne može da pronađe ono što traži. Svakako je cilj da se pas zabavi.

Ako vaš pas voli vodu, plivanje je odlična aktivnost koja ima brojne blagotvorne učinke, pre svega na mišiće i zglobove. Učestvujte u onome u čemu i vaš pas, jer to jača vezu između vas.

Svaki pas ima svoje individualne potrebe kada je reč o aktivnostima, stoga je važno prilagoditi ih prema starosti psa, veličini i temperamentu. Prilagođavanje aktivnosti prema individualnim potrebama psa ključno je za osiguravanje njihove srećne i zdrave svakodnevice. Redovna aktivnost, dakle, omogućava psima da izraze svoje prirodne sklonosti, smanje dosadu i stres, te unaprede fizičku i mentalnu dobrobit.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: petmagazine.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Počinje sezona jabuka – Kako da ne izgube hrskavost i slatkoću

Kraj ljeta i početak jeseni znači i smjenu voća i povrća i dolazak sezone jabuka. Najbolje vreme za uživanje...

Srpska bogatija za 22 bebe: U porodilištima rođeno 13 dječaka i 9 djevojčica

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 22 bebe, 13 dječaka i devet djevojčica, rečeno je...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 4,00 KM PAPRIKA...

SERVISNE INFORMACIJE za 4. oktobar: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...