PEDESETOGODIŠNJI jubilej u novinarstvu i književnosti i novi roman TIHOMIRA NESTOROVIĆA – „Moje pisanje je pretakanje života u prozu“ (foto)

Datum:

Share post:

U sklopu manifestacije „Višnjićevi dan“, večeras je u prepunoj sali Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ u Bijeljini, doajen novinarstva i književnosti gospodin Tihomir Nestorović održaćao promociju još jednog svog romana – „Pansion Gospođe Hadživuković“, a istovremeno je obilježio i pedesetogodišnji jubilej u novinarstvu i književnosti.

„Večeras u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u okviru kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“ imamo zadovoljstvo da promovišemo knjigu „Pansion gospođe Hadživuković“ autora Tihomira Nestorovića koji je izuzetno značajan za naš region. Ovo je njegov sedmi roman po redu i zaista nam je još veće zadovoljstvo što ga promovišemo u okviru „Višnjićevih dana“ pogotovo što Tihomir Nestorović proslavlja i 50 godina svoje novinarske i književne karijere“, rekla je Željana Arsenović, direktor Biblioteke „Filip Višnjić“.

O romanu Tihomira Nestorovića govorili su Zoran Kolundžija, direktor „Prometeja“ iz Novog Sada i književnik Miomir Filipović Fića iz Sremske Mitrovice.

TESTNA REKLAMA

„Tihomir Nestorović je ušao u moj život zahvaljujući Miloradu Crnjaninu. Tihomir je napisao više od ovoga što ću ja reći – objavili smo zajedno dve knjige pripovedaka i četiri romana. Danas promovišemo četvrti roman. Ono što ja znam, kad je Tihomirov rukopis je u pitanju, je da će biti nešto lepo za čitanje. Video sam na sajtu Biblioteke da su njegove knjige najčitanije mesecima, što znači da ga narod zaista voli. Dalje, znam da će biti junaci iz ovoga kraja i da će biti neobične životne sudbine. On je ispekao zanat pisajući više od tri knjge reportaža i tragajući za neobičnim ljudima koji su vredni da se zabeleže“, rekao je Kolundžija.

Miomir Filipović Fića je rekao da je Tihomir interesantan pisac koji njeguje srpski jezik.

„U Tihomirovoj knjizi ima 40.000 reči. Ostali pišu i obično se služe sa dve, tri ili četiri stotine reči. Divota je čitati Tihomirove knjige. Svaka rečenica ima drugu reč, a može da bude isto značenje i to je neverovatno. Mislim da ovakvi ljudi treba da se propagiraju, neguju i da dolaze u školske lektire. Mi smo zaboravili šta znači školska lektira. Kada kažem ovim mlađima, oni mi se smeju. Školska lektira je veoma važna, da deca čitaju i obogate svoj jezik“, rekao je Fića.

Večerašnji domaćin rekao je da je ideja da napiše ovaj roman sa malo intrigantnim naslovom „Pansion gospođe Hadživuković“ nastao dok je sa Pericom Gligićem radio na monografiji nekadašnjih učenika Učiteljske škole u Bijeljini.

„Ta učiteljska škola, osim što je odnjegovala i obučila oko 3.500 đaka, bila je i škola ljubavi, škola sreće… Tu je i Račanska ulica i to je jedino prepoznatljivo iz Bijeljine, ali ne Učiteljska škola nego Gimnazija. U Učiteljskoj školi je bilo na hiljade ljubavi, ljubavi Simona i Valerije Kozarac. Prototip za drugu, paralelnu priču o ljubavi je bila jedna starica koju sam slučajno sreo u Valjevu, na jednoj svadbi kod valjevske crkve – došla je starica i sela za sto i gledala… a to je Bogom data prilika da se odabere nit. Ona je bila u nošnji 30-tih godina prošlog vijeka, sjedila je kao karijatida i gledala. Imala je nesrećnu ljubav i to je njena pripovijed, a priča je o mojoj generaciji. Ovo je i nastavak mog romana „Ilinčići“, ali sa drugim likovima. Moja velika ljubav prema vozovima me je odvela da uzmem i pričam o nekom većem gradu – mogao bi taj grad „V“ da bude Sremska Mitrovica. Podnaslov romana je – „Sve su ovo uspomene, pa neka tako i bude“. Sve sam te uspomene čuo, vidio, doživio i moje pisanje je pretakanje života u prozu. Ja ne zavirujem u enciklopedije, ne prevrćem po arhivama i ne tražim teme – teme i priče trže za mnom“, objasnio je Nestorović.

Muzičku podršku je realizovao Filip Đorđević, violinista iz Beograda, dok je odlomke iz romana govorila Nikoleta Petrović, novinar iz Bijeljine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MILOVAN GLIŠIĆ – DVOROVLJANSKI ’’ĐILAS’’ (foto)

Još jedna priča o veteranima FK ’’Proleter’’ Dvorovi MILOVAN GLIŠIĆ ’’ĐILAS-’’1939. Milovan Glišić, zvani Đilas, poznati Dvorovljanin, strašan igrač svog...

KVARTET NAPUSTIO RADNIK IZ BIJELJINE

FK Radnik iz Bijeljine polako sklapa igračku križaljku za drugi dio sezone u Prvoj ligi Republike Srpske. Nakon što...

„Premijer mi nije rekao NE“ Šta RANKA MIŠIĆ traži od Viškovića i koju mu nježnost ne može oprostiti

Sistem po kojem će se odrediti najniža plata za svako radno mjesto i zanimanje, te reforma Ministarstva rada...

Prijedlogom Gradonačelnika Bijeljine nesaglediva šteta vakufima! Islamska zajednica snažno posvećena zaštiti vakufa

Na sjednici Skupštine Grada Bijeljina nedavno je na prijedlog gradonačelnika Ljubiše Petrovića na razmatranje stavljena Odluka koja bi...