Na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini danas je predstavljen novi kratki jednogodišnji studijski program „GIS analitičar u životnoj sredini“, a riječ je o zanimanju koje ima ogroman potencijal na teritoriji Zapadnog Balkana.

Dekan Pedagoškog fakulteta, Dalibor Stević rekao je da je Pedagoški fakultet prvi u BiH koji je prepoznao potrebu za GIS analitičarima. Upis za navedeni studijski program je u toku, a nastava će biti organizovana u prostorijama fakulteta, te po potrebi i onlajn.

„Želimo da školujemo GIS analitičare i pomognemo institucijama kojima je to potrebno. Siguran sam da će svi koji budu pohađali ciklus imati priliku da nauče od vrhunskih stručnjaka vrhunske metode koje će moći primjenjivati u institucijama u kojima rade. Obratićemo se svim institucijama i firmama koje imaju potrebu za tim da naprave jednu vrhunsku priču“, rekao je Stević.

Prof. dr Aleksandar Valjarević, doktor geonauka je svjetski stručnjak u ovoj oblasti, predavao je na više kontinenata, a kako kaže, za ovim zanimanjem će postojati sve veća potreba zbog svakodnevne digitalizacije koja se sprovodi u lokalnim zajednicama.

„Zemlje Zapadnog Balkana vape za ovim zanimanjem, zato što sve podliježe digitalizaciji. GIS je geografski informacioni sistem kojim mogu da se bave svi oni koji se bave i analizom prostora. Institucije koje imaju potrebu za GIS analitičarima su opština, katastar, meteorološke službe, vatrograsne, policija, parking servis. Ovde vidim da je problem sa parking mestima, tako da bi GIS analitičar mogao da preuredi prostor. On nije svemoguć, ali čini da cijeli tim, zajedno sa arhitektom, građevinskim inžinjerom, komunalnim policajcem, čini stvari svemogućim“, kaže Valjarević.

Kada je riječ o primjeni, Valjarević ističe da GIS analitičari svoje znanje mogu da primjene u raznim oblastima. 

„Znamo da je Balkan podložan ekstremnim sušama, poplavama, klimatskim promenama.. Zamislite šta sve može GIS analitičar. Kad je poplava u pitanju, on može da proračuna dokle će doći poplavni talas, kad je požar u pitanju, može da približno obračuna gde će i koja šuma da se zapali i onda će automatski vatrogasci znati gde da postave crpnu stanicu i da gase požar. GIS analitičar je zaista čarobnjak prostora. Kada koristimo GIS, onda štedimo energiju, vreme a i raspolažemo katastrom i podzemnim i nadzemnim na jedan dobar način i na taj način pomažemo razvoj privrede. GIS može da bude vrlo bitan i u saobraćaju, rešava i transportni problem, gde treba postaviti semafon, gde treba jednosmerna ulica“, rekao je Valjarević, te dodaje da je GIS zanimanje sadašnjosti i budućnosti.

GIS analitičar životne sredine je danas jedno atraktivno i traženo zanimanje u svijetu koji traži brza rješenja za nagomilane probleme u prostoru i životnoj sredini. Rješavanje problema, vanrednih situacija kao što su poplave, požari, saobraćajne nezgode, zemljotresi, vremenske nepogode ubrzava se i preciznije rješava upotrebom Geografskih informacionih metoda i metoda daljinske detekcije. Geografski informacioni sistem (GIS) je alat koji odlično analizira prostor do milimeterske preciznosti, rješava probleme saobraćaja, divlje gradnje, podzemnog i nadzemnog katastra, saobraćajne signalizacije.

Danas u savremenom svijetu je više nego potrebno imati digitalizovane i georeferencirane podatke koji se mogu čuvati u bazama ili vizuelizovati, odnosno predstaviti na kartama ili web serverima. GIS analitičar u životnoj sredini je neophodan kao pomoćni  ili glavni stručnjak kod profesija kao što su vatrogasac, saobraćajni policajac, policajac (inspektor), poljoprivredni inžinjer, meteorolog, građevinski inžinjer, arhitekta, diplomirani geograf, dilpomirani geolog, diplomirani bilog, dilpimirani fizičar, kao i sva ostala zanimanja koja imaju potrebi za analiziranjem prostora i interakcija u prostoru.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име