Pedagoški fakultet u Bijeljini organizuje Kamp za djecu na Tari – Posvetimo se prirodi i zaboravimo mobilne telefone i društvene mreže (foto)

Datum:

Share post:

Pedagoški fakultet u Bijeljini u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS organizuje kamp za djecu na Tari.

Dekan Pedagoškog fakulteta, Dalibor Stević, istakao je da je cilj da se djeca posvete druženju sa vršanjacima u prirodi, a prije svega, da se odvoje od telefona, ekrana i društvenih mreža.

„Kroz ovu aktivnost želimo da promovišemo zdrave navike u vremenu kada je najpotrebnije. Zajedno sa ministarstvom želimo da korigujemo negatvine stvari u društvu, vaspitanju i obrazovanju djece i da smanjimo uticaj negativnih pojava kojima su naša djeca izložena, a da potenciramo kvalitetnije i prave vrijednosti“, rekao je Stević.

Kamp je previđen za djecu osnovnih i srednjih škola, a plan je da djeca na kampu imaju određene sadržaje koji će im omogućiti kvalitetnije odrastanje, vaspitanje  i usmjeravanje ka vrijednostima koje su danas možda i zapostavljene.

„Planiramo veliki broj sportskih aktivnosti i aktivnosti u prirodi, učićemo ih o raznim prednostima, o ishrani u prirodi, o opasnosti u prirodi, orjentaciji u prostoru… Posebno će im biti zanimljive aktivnosti vezane za logorovanje, odnosno, kako i na koji način zapaliti logorsku vatru, kako se postavlja šator i sl. Pored toga, ono što smo posebno naveli, jeste vraćanje tradiciji i kulturi. Mi smo narod koji ima mnogo toga da pokaže i identitet našeg naroda je prebogat, a mi samo želimo da toj djeci pokažemo i da ih naučimo nekim stvarima koje će njima biti itekako zanimljive, kroz folkor, plesove, pjesmu, muziku“, objasnio je Stević.

Tokom šestodnevnog kampa, zamišljeno je da djeca budu u sobama sa više kreveta gdje neće biti dostupan TV. Samim tim, djeca će imati priliku da se druže, da zajedno spavaju i zajedno doživljavaju avanture koje će međusobno prepričavati, a ne dijeliti na društvenim mrežama.

„Ujutro će, prije svega, svako srediti svoj krevet, počistiti sobu, a sve u želi da ih naučimo i podsjetimo na osnovne stvari. Nakon toga, planirana je jutarnja gimnastika, doručak i razne vrste aktivnosti. Veoma je značajno da sklonimo djecu od ekrana, mobilnih telefona, video igrica i društvenih mreža. Telefon će biti dozvoljen samo u popodnevnim satima, odnosno, u toku odmora kako bi se javili roditeljima i obavili razgovor. Preostalo vrijeme, telefoni će biti odloženi na sigurno, a djeca će imati toliko sadržaja da se neće ni sjetiti telefona i društvenih mreža“, kaže dekan Stević.

Takođe, planirano je da obroke svaki dan sprema po jedna grupa učenika, odnosno, učestvovaće u pripremi hrane, postavljanju stola, pranju posuđa.

Na kraju kampa, svako dijete će imati karton gdje će biti procijenjeno njihovo učešće u svim aktivnostima.

Pomoćnik ministra za predškolsko obrazovanje i obrazovanje, prof. dr Nataša Cvijanović istakla je zadovoljstvo zbog aktivnosti koju organizuje bijeljinski Pedagoški fakultet.

“Svjedoci smo, kako je i dekan spomenuo, da nam ovakve aktivnosti trebaju možda više nego ikada. Svi smo mi spremni, a i vrlo često verbalizujemo izreku: “U zdravom tijelu zdrav duh”, ali bih rekla da je malo teže ili teško realizujemo. Upravo zbog toga u ovakvim okolnostima aktivnost organizovanja Kampa za učenike osnovnih i srednjih škola je nešto što nam ovog trenutka treba. Moram spomenuti da su ove aktivnosti, usklađene sa nastavnim planom i programom, a Ministarstvo prosvjete i kulture je dalo saglasnost za realizaciju ovog programa. Ove aktivnosti pripadaju nastavnom planu i programu u dijelu koji se odnosi na predmet Fizičko i zdravstveno vaspitanje, ali bih rekla da isto tako možemo prepoznati sve ove elemente programa i u nastavnom predmetu, odnosno programu koji se odnosi na časove i rad u Odjeljenskoj zajednici. Posebna tema koja se odnosi na zdrave životne stilove ustvari apostrofira pitanje zdravih stilova života, odnosno zdravlja i važnosti zdravlja i za fizičko, ali i kasnije mentalno zdravlje. U tom smislu, ova projekta aktivnost zaista dobija na značaju”, istakla je Cvijanović.

Ministarstvo prosvjete i kulture, prema njenim riječima, podržava sve ovakve aktivnosti bez obzira koja obrazovna ustanova ih pokrene.

“Postoje različite inicijative koje idu u ovom pravcu. Ono što je posebno važno je da u institucionalnom smislu naša akademska zajednica razmišlja kako i ne samo na koji način baviti se osposobljavanjem mladih ljudi za sticanje nekih nastavničkih važnih kompetencija, nego se void računa i o tome šta se dešava i kako i na koji način unaprijediti cjelokupni nastavni proces kasnije i u osnovnoj i srednjoj školi. Posebno me raduje činjenica što će se raditi i određena procjena, odnosno praćenje razvoja i razvojnih potreba učenika. Kratak je to vremenski period, ali isto tako na osnovu njihovih interesovanja, lako se može zaključiti šta treba dodatno unaprijediti ako se ta nastavna aktivnost nastavi i dalje. Imam nezvaničnu informaciju da postoji podrška različitih donatora za implementaciju ovog programa, što znači da nismo samo mi prepoznali ovaj program kao važan”, istakla je Cvijanović i naglasila da se u ovo vrijeme treba povesti više računa o tome da se vaspitna uloga škole podigne na viši nivo, odnosno da se više bavimo fizičkim razvojem i socio-emocionalnim razvojem.

Direktor OŠ “Meša Selimović” iz Janje, Davor Radojević, rekao je da je ovo odličan način da se djeca vrate prirodi i da se smanji korištenje modernih tehnilogija.

“Malo dijete treba da pređe 20.000 koraka u danu da bi se pravilno razvijalo. Mislim da je ovo pun pogodak i da će nam djeca biti i zdravija i samostalnija u narednom periodu kada budu prošli kroz ovakve kampove”, riječi su Radojevića.

Kompletan stručni rad na kampu će organizovati i izvoditi profesori, asistenti i studenti Pedagoškog fakulteta iz Bijeljine. Sve informacije o kampu i prijavi možete dobiti na telefon: 049 217 627 | 055 221 700

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...