PDP BIRA SDS-u kandidata za gradonačelnika u Bijeljini?!

Datum:

Share post:

Na sastanak sa poznatim bijeljinskim advokatom Miodragom Stojanovićem i ponudom da bude kandidat opozicije za gradonačelnika Bijeljine danas je došao samo – Slaviša Marković, predsjednik gradskog odbora PDP i šef Kluba odbornika ove stranke u lokalnom parlamentu.
 
Da li je došao ''sam'' ili je poslat ''sam'', nije poznato!?
 
Kako nezvanično saznajemo, dogovoreno je da se razgovori sa poznatim i uglednim bijeljinskim advokatom,  Stojanovićem, nastave sutra.

Prema informacijama Portala Dešavanja upitno je da li je SDS Mirka Šarovića u Bijeljini uopšte znao za ove pregovore i po čijem nalogu je Slaviša Marković razgovarao sa advokatom Stojanovićem?
 
POTVRDA i – ''iznenađenje'': Tomica Stojanović nije upoznat o sastanku!?
U telefonskoj izjavi za Portal Dešavanja u Bijeljini advokat Miodrag Stojanović potvrdio je popodne da je sastanak održan, da je Marković bio sagovornik i da je novi susret zakazan za sutra. Nije mogao da precizira ni teme ni sastav delegacije koja bi mogla doći sutra ujutro do njega.

Istovremeno Tomica Stojanović, predsjednik Gradskog odbora SDS Bijeljina i narodni poslanik danas Portalu Dešavanju u Bijeljini nije mogao da potvrdi da je uopšte obaviješten o ovom sastanku. On, zbog, kako je rekao zauzetosti, nije prihvatio  ni ponudu portala da priča o ovoj i drugim temama u terminu koji sam odabere.

Predsjednik SDS Bijeljina, Tomica Stojanović izgleda nije jedini koji nije obaviješten o sastanku!''

TESTNA REKLAMA

RADO SAVIĆ: ''Nisam upoznat''
I zamjenik predsjednika SDS RS, Rado Savić, jedno vrijeme zadužen za obnovu rada bijeljinskog SDS, na pitanje o detaljima susreta, saopštio je da nije znao ništa o razgovorima niti o temama koje su bile predmet razmatranja. Rado Savić je kratko saopštio: ''NISAM UPOZNAT''!?

 ''Svilen'' konac ili gajtan?
Prema informacijama portala Dešavanja u Bijeljini dobijenim u vrhu SDS u Bijeljini, Tomica Stojanović je bio, i još uvijek jeste jedan od najozbiljnijih kandidata ove stranke za gradonačelnika Bijeljine.

Stojanović je dokazao da ima jako uporište u glasačkom tijelu, bar kada je u pitanju glasanje za poslanike u Narodnoj Skupštini Republike Srpske u Izbornoj jedinici šest. Ali ona obuhvata i područje izvan Bijeljine.

Međutim lider gradske organizacije PDP Bijeljina, Slaviša Marković je u više izjava zagovarao da kandidat bude nestranačka ličnost, koja nikada nije bila saradnik aktuelnog gradonačelnika i kandidata za istu funkciju Miće Mićića.

 
Marković zastupa tezu da bi kandidat opozicije trebao biti neko ko bi bilo prijemčiv  članovima SNSD  koji su nezadovoljni sporazumom Dodik – Mićić.

Time, u stvari, računa na njihove glasove na lokalnim izborima 15. novembra i želi im ponuditi samoopravdanje za ''izdaju'' sopstvene partije.

Ineteresantno je da se Tomica Stojanović nije pojavio ni na proslavi Krsne slave Grada Bijeljine, čak ni na ceremoniji lomljenja slavskog kolača, iako je, prema potvrdama iz gradske uprave, bio pozvan kao narodni poslanik, dok su poslanici iz Semberije iz reda SNSD i PDP prisustvovali svim ključnim događajima.

UPITAN je i nosilac liste odbornika SDS Mirka Šarovića u Bijeljini?
SDS Mirka Šarovića u Bijeljni, prema izvorima portala Dešavanja u Bijeljini, ima određenih problema i oko određivanja nosioca liste kandidata za odbornike u Skupštini Grada na predstojećim lokalnim izborima, iako je do 18. avgusta, datuma zaključivanja lista i predaje imena Centralnoj izbornoj komisiji BiH ostalo manje od sedam dana.

Osvojivši mandat na listi Uspješna Srpska dr Zlatko Maksimović, koji je potom prešao u klub odbornika SDS – Ljubiša Petrović, slovio je za najozbiljnijeg kandidata za nosioca liste SDS kojim sada predsjedava Tomica stojanović

Petrović se prvo kolebao da li da se priključi SDS Semberija Miće Mićića ili da ostane uz Mirka Šarovića. To bi mu bio drugi prelazak u jednom mandatu. Prelomio je.  Ostao je uz Šarovića, a na lokalu uz Tomicu Stojanovića.

Međutim, sada se kao mogući kandidat za ovu poziciju sve češće  pominje i Miladin Rakić, bivši načelnik Odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje u gradskoj administraciji u Bijeljini, ali i odskorašnji član Izvršnog odora SDS na nivou Republike Srpske.

Rakić je sjedio pored Tomice Stojanovića na posljednjoj konferenciji za štampu Gradskog odbora SDS Mirko Šarović u Bijeljini.

Da li će sjedeti i dalje ako ne bude nosilac odborničke liste SDS u Bijeljini!?

ANALIZA:
Ko je ''BAJA'' u bijeljinskoj opoziciji?
Sagovornici i izvori portala Dešavanja u Bijeljini priznaju da su očekivali snažniju delegaciju na pregovorima kod bivšeg sudije i sadašnjeg priznatog i poznatog bijeljinskog advokata Miodraga Stojanovića. Činjenica da se danas pojavio samo lider PDP u Bijeljini i ,,lider opozicije u Gradskoj Skupštini'' Slaviša Marković govori sama za sebe.

Dodatna kockica je, prema našim informacijama, što lokalni SDS u Bijeljini nije bio ni obaviješten o sastanku?

Ili bar vrh stranke
Istovremeno je, kako je prezentovano javnosti, prema dogovoru PDP i SDS u Bijeljini, SDS taj koji treba da imenuje kandidata za gradonačelnika kojeg će, PDP samo ,,primiti na znanje'' i prihvatiti kao svog
.
Da li najnoviji događaji govore nešto drugo, da inicijativa ne pripada ,,kome je suđena nego kome je data''? Šta se stvarno dešava i ko stvarno ima lidersku ulogu?
 
Šta dobija ADVOKAT STOJANOVIĆ?
Advokat Miodrag Stojanović je do sada izgradio uspješnu karijeru pravnika. Jedan je od najboljih studenata beogradskog univerziteta. Bio je saradnik više uglednih profesora i nuđeno mu je  i mjesto asistenta, ali je zbog ,,zaljubljenosti'' u posao sudije krivičara , odlučio da se vrati u Bijeljini i počne sa radom u sudu u rodnom gradu.

Potiče iz porodice koja je bila socijalistički opredijeljena i u toku građanskog rata u BiH i prvim godinama nakon nije krio svoje socijaldemokratsko usmjerenje, ali je, poput niza bijeljinskih intelektualaca, izbjegavao da obavlja bilo koju odgovornu funkciju na nivou opštine ili Srpske. Prema riječima onih koji ga poznaju, smatrao je da ,,nije vrijeme'' da se politički angažuje.

Nakon što je plata sudija u BiH postala mizerna, a krenulo je i miješanje stranaca u izbor sudija, Stojanović je, sa još dvoje kolega otvorio advokatsku kancelariju. Puno ostvarenje u karijeri postigao je kada je angažovan kao branilac više visokih oficira VRS pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

Najjače Stojanovićevo oružje je, prema riječima onih koji ga poznaju, odlična logika i razdvajanje bitnih od nebitnih činjenica. Realnog i praktičnog od nerealnog.

Da li je onda realno pomisliti, pitaju se sagovornici, da bi inicijativa lidera Slaviše Markovića , možda mogla biti dobra osnova za stvarnu kandidaturu Miodraga Stojanovića za gradonačenika Bijeljine, ali tek za 2 godine? Kao kandidata SNSD i Milorada Dodika i kao Mićićevog naslednika?

To bi se, smatraju,  skoro savršeno  uklopio u priču da je na čelu nestranačka ličnost koja ne želi preuzeti Gradski odbor SNSD iz bilo čijih ruku, a opet je sa dovoljno širine i socijaldemokratskih pogleda da se može očekivati da će više brinuti građanima i radnicima nego o sopstvenoj vlasti i moći?

Tajming?
To bi bio samo jedan plus u karijeri Miodraga Stojanovića, a ostao bi dosledan i sebi i svom životnom putu i svojim političkim idejama. Da li je ,,strka'' u bijeljinskoj opoziciji u ovom trenutku, samo poslužila kao prst koji je pokazao na nekoga ko je dovoljno racionalan, pragmatičan da ne naruši dogovor Dodik – Mićić, ali dovoljno harizmatičan i sa dovoljno potencijala da bude nastavak tog sporazuma?

Ono što je današnja realnost je da dio informacija koji se slivaju do novinara portala Dešavanja u Bijeljini, iz Stojanovićevog i Markovićevog okruženja govori da Stojanović u ovom trenutku i nije baš raspoložen za kandidaturu, ali je očigledno da ne odbija razgovor.

Jer razgovor – ne šteti nikom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...