Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, odlikovan je od strane predsjednika Srpske Milorada Dodika ordenom Njegoša I reda na ceremoniji dodjele odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama povodom 9. januara dana Republike Srpske, a tim povodom se oglasio PDP Bijeljina čije saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti:

U tom maniru izgledala je na momente dodjela ordenja, oduživanje za određene ustupke ili lijepe gestove prema gospodinu Dodiku u proteklom periodu, vraćeno je ordenom 9. januara.

Doduše, bilo je tu i populističkih poteza, u kome prednjači dodjela ordena Mirku Pajčinu. Uz svo uvažavanje lika i djela, njegovog doprinsa u dizanju morala srpskom narodu kada je najteže bilo, ne možemo a da se ne zapitamo da li je nekoliko rodoljubivih pjesama dovoljno za odlikovanje.

Da li je ovo puko degradiranje odlikovanja zaslužnih pojedinaca i kolektiva produkt Dodikove potrebe za senzacionalizmom, umiljavanje određenoj populaciji stanovništva Republike Srpske, Srbije i dijaspore uopšte, na javnosti je da prosudi.

Sve što gospodin Pajčin radi je komercijalizovao i adekvatno naplatio (što se nas tiče, nek mu Bog podari da bude još uspješniji), i koliko god pokušali da nađemo ”opravdanje” za ovakav potez, nemoguće je.

Zar na svečanosti povodom Dana Republike Srpske, ne treba odlikovati najveće među stvaraocima (one koji su se iskazali kada i gdje je bilo najteže i najpotrebnije?

Zar ne treba odlikovati mlade i talentovane koji će na ponos naše republike ”braniti” i u najboljem svjetlu reprezentovati ono što se stvaralo prije 32 godine?

Zar ne treba odlikovati najzaslužnije za ekonomski, kulturni, sportski i svaki drugi prosperitet Republike Srpske i srpskog naroda?

Teško će to biti izvodljivo, jer dok ovi pomenuti ne budu sjedili zajedno pod šatorom sa Dodikom, bili simpatizeri njegove partije i idolopoklonici samog predsjednika, nećemo ih vidjeti među odlikovanim.

I dok se predsjednik razmeće ordenima, ti narode ćuti i trpi, i budi srećan što nije odlikovao Lepog Miću. Ipak je i ovaj drugi za vrijeme devedesetih pjevao rodoljubive pjesme.

Ili ga možda predsjednik čuva za dogodine?

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име