PATRIJARH Porfirije u Herceg Novom: Jubilej važan za srpski narod gdje god da živi

Datum:

Share post:

Njegova svetost patrijarh Porfirije poručio je danas u Manastiru Savina da je obilježavanje 640 godina od osnivanja Herceg Novog od velikog značaja ne samo za žitelje ovog grada, Boku, Crnu Goru, već i za Hercegovinu, srpski narod gdje god da živi i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

„U mom srcu je velika radost, jer ste svi danas sabrani u ovoj jedinstvenoj svetkovini da dočekate svog patrijarha. Za crkvu Božiju ne postoje granice samo u vremenu i prostoru, nego i u večnosti“, rekao je patrijarh Porfirije obraćajući se vjernicima nakon svečane doksologije koja je služena njemu u čast.

Njegova svetost je podsjetio na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, koji je došao u Crnu Goru kada je bila duhovno opustošena, ali je imao Hrista u srcu, zaorao duboku brazdu i posijao duboko sjeme jevanđelja.

„Za nepune tri decenije je od pustoši u Crnoj Gori proklijalo ne samo seme, nego je ono dalo bogate predivne duhovne plodove, a to su pravoslavni vernici“, rekao je patrijarh Porfirije.

TESTNA REKLAMA

Srpski patrijarh je istakao da su vjernici, dočekujući danas patrijarha u Herceg Novom, sabrali sve predstojatelje SPC na čelu sa Svetim Savom.
„Današnjim sabranjem u Manastiru Savina svedočite ljubav Bogorodičinu i svoju ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj svetosavskoj crkvi, ali i prema ovom divnom gradu, čijih 640 leta ove godine proslavljamo“, rekao je patrijarh Porfirije.
Njegova svetost je ukazao da je osnivanjem Zetske episkopije učvršćen naš hrišćanski identitet i jevanđelski sistem vrijednosti.

Srpski patrijarh je istakao da se Manastir Savina nalazi u kraju koji je nazvan po Svetom Savi i da je svaka riječ o ovom hramu nedovoljna, podsjetivši na svetitelja i prosvetitelja episkopa bokeljskog i dubrovačkog Gerasima Petranovića i na oca Justina dečanskog i savinskog, koji je ostavio trajnu uspomenu u crkvi brigom, čuvanjem i sabiranjem monaštva.

Patrijarh Porfirije je ukazao da je praznik Uspenja presvete Bogorodice – slava manastira Savina – uzor, primjer, pokrov i zaštita čitavog ljudskog roda.
„Presveta Bogorodica svojim primerom ljubavi i smirenja pokazuje kakav treba da bude naš odnos prema Bogu, ali i prema ljudima“, rekao je patrijarh Porfirije.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: nezavisne.com/ srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Pojedini mediji u Bijeljini prave atraktivne naslove??? (foto)

Na meil adresu Redakcije portala Dešavanja u Bijeljini danas, 26. septembra 2022. godine u 17. 18 časova, je...

MAKSIMOVIĆ: Grad spreman za odgovornu i efikasnu primjenu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata (foto, video)

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Gradskoj upravi bilo je riječi o jednoj od najaktuelnijih tema prethodnih...

MARKOVIĆ, PDP: Ubjedljiva pobjeda Jelene Trivić i Mirka Šarovića (foto, video)

Slaviša Marković, predsjednik GO PDP Bijeljina, na konferenciji za medije, zajedno sa kandidatima PDP u Izbornoj jedinici 6,...

„Elvako MetPro“ potpisao ugovor sa Italijanima vrijedan devet miliona KM, posao za novih 15 radnika

Rukovodstvo preduzeća „Elvako MetPro“ iz Bijeljine ozvaničilo je danas početak poslovanja sa državnom italijanskom kompanijom „Terna“ za koju...