Patrijarh Porfirije stigao u Mrkonjić Grad

Datum:

Share post:

Srpski patrijarh Porfirije posjetio je danas opštinu Mrkonjić Grad gdje prisustvuju osveštavanju Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Patrijarh zajedno sa ostalim sveštenstvom večeras će održati večernje bogosluženje i doksologiju povodom obnavljanja hrama. Sveštenstvo iz Opštine Mrkonjić Grad poželilo je dobrodošlicu patrijarhu.

“Ovaj narod Vam želi dobrodošlicu u ovaj grad, sa velikom radošću Vas dočekujemo sa vjerom i ljubavlju”, kazali su oni.

Patrijarh Porfirije rekao je kako svaka zajednica treba da ima crkvu i vjeru, te da je ona bez toga ništa. Dočeku patrijarha prisustvuje ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija i načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević.

U nastavku će u čast dolaska srpskog patrijarha u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice biti služena doksologija.

Dolaskom u Mrkonjić Grad, patrijarh Porfirije je započeo dvodnevnu posjetu ovoj opštini tokom koje će sutra osveštati obnovljeni Hrama Rođenja Presvete Bogorodice koji je teško oštećen u posljednjem ratu 1995. godine, kada ga je granatirala hrvatska vojska.

Sveta arhijerejska liturgija, koju će sutra služiti patrijarh, počeće u 9 časova, a kulturno-umjetnički program biće priređen u 13 časova. Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mjestu drevne crkvice koja je izgorjela u požaru, a koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf – kako se nekada zvao ovaj grad.

To se desilo 3. septembra kada je u 3 časa ujutru buknuo jak požar, koji je, između ostalih gradskih dragocjenosti, odnio i pravoslavnu crkvu. Stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata nisu mimoišla ni Bogorodičin hram, te je obnavljan i u vremenu od 1953. do 1960. godine.

Hram je novo stradanje doživio u posljednjem ratu, kada su ga neprijateljske jedinice xrvatske vojske 1995. godine granatirale i zapalile, ali voljom Božijom nije izgorio.

U obnovi, koja je počela 2013. godine, učestvovali su parohijani, lokalna zajednica, kao i republičke institucije.

Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grijanje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...