Patrijarh Irinej: Bilo bi tragično kada Pećka patrijaršija ne bi bila u Srbiji

Datum:

Share post:

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je danas da bi bilo tragično, i za istoriju svijeta, i za srpski narod, da Pećka patrijaršija sa svetom kosovskom zemljom ne bude u sastavu države Srbije.

– Prijeti opasnost da naš duhovni centar ne bude u okviru naše države. To bi trebalo da shvate i oni koji snagom i silom upravljaju ovim svijetom – da bi bilo tragično za istoriju svijeta i za naš narod da Pećka patrijaršija pređe drugim narodima – rekao je patrijarh Irinej na otvaranju međunarodnog naučnog skupa posvećenog samostalnosti i osmovjekovnom doprinosu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ istoriji, teologiji i kulturi srpskog naroda.

On je naglasio da je Pećka patrijaršija duhovni centar srpskog naroda i Crkve još od dobijanja autokefalnosti SPC, koju je izdejstvovao Sveti Sava, čija je želja bila da Crkva bude osnovana u narodu, svojim jezikom, kulturom i državom sa svojom dinastijom, što je bio epohalni događaj.

– Tek je tako obezbijeđen razvoj države i naroda – rekao je patrijarh, ističući da je Sveti Sava to veliko djelo učinio na najgenijalniji način – bez borbe, bez krvi, bez svega što su kasnije činili pojedini narodi.

TESTNA REKLAMA

On je napomenuo da to nije bila želja samo Svetog Save, već i mnogih hrišćanskih naroda i Crkve tog vremena.

– Do Svetog Save za naš narod, za našu crkvu, duhovni centar je bio Carigrad i otud su dolazili episkopi i sveštenici. Poslije Svetog Save centar organizacija naše crkve je u Žiči i u Pećkoj patrijaršiji i tako je ostalo do danas, uprkos mnogim iskušenjima kroz istoriju- naglasio je patrijarh Irinej.

Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/ Vladimir Kostić rekao je da se ne smije dozvoliti da drugi kreiraju srpsku istoriju.

– Ne smijemo doći u situaciju da nam drugi diktiraju istoriju i da, što je još gore, u takve diktate povjerujemo – naglasio je Kostić.

On je istakao da je u tom naporu SANU iskreni saputnik i saradnik SPC.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...