Ovih dana sportska javnost Semberije prisustvuje ispsivanju nove istorije fudbala u Patkovači.

Mukotrpan i dug oporavak fudbalskog života u Patkovači trajao je oko 30 godina, a ratni vihor ugasio je klub u Patkovači i njegov kontinuitet postojanja.

Fudbalski klub gradio je identitet predratne Patkovače sa oko 600 stanovnika. Iako se klub probudio poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata nisu ostvarivani zapaženiji rezultati iako sada selo ima oko 2500 stanovnika. U jednom periodu patkovljanski mladići su pravili i pauze u takmičenju zbog svoje velikodušnosti i prioritetnijih stvari kada su svoj stadion ustupili osnovnoj školi a sebi gradili novi stadion na novoj lokaciji.

Devetogodišnja osnovna škola, vrtić, tržni centri, pošta,banka, benzinske pumpe, privredni objekti i ostala infrastruktura Patkovače više podsjeća na neku varošicu nego na selo. U današnjim danima  u fudbalskom rasadniku Semberije niče novi cvijet, to je fubalski klub iz Patkovače.

Perspektiva fudbala u Patkovači je sasvim sigurno blistava kada su stubovi kluba zdravi i jaki. To se odnosi prije svega na omladiniski pogon koji vodi Velibor Skočo a školu fudbala u Patkovači pohađa oko 40 mališana.

Patkovača postaje rasadnik mladih fudbalera pa su neki već obukli dresove i prvoligaša i premijerligaša: Nemanja Srdija, Neda Miladinović, Damjan Miladinović, Branko Jovanović, Petar Todorović, Goran Ljubojević.

U omladinskom pogonu svoju priliku čekaju i talenti: Kosta Kalas, Jovan Ivić, Darko Stanišić, Miloš Skočo, Aleksej Livopoljac, Uroš Ristić i drugi. Današnju okosnicu kluba čine igrači iz Patkovače na čelu sa predsjednikom Njegošem Ivicom. Pravu snagu kluba čini skup ljubitelja fudbala i pravih entuziasta. Rezultati u ovoj sezoni dovoljno govore. U prvih pet kola Patkovljani su nanizali pet pobjeda. 

Kada bi seoske klubove  iz Semberije ocjenjivali i rangirali sasvim sigurno  jedino pravo mjerilo je takmičenje seoskih klubova u kupu sarajevskog lista Zadrugar. Kup Zadrugara je trajao od 1962. do 1991.godine. Kup je obuhvatao regije Semberija, Majevica, Posavina, Slavonije i Podrinje.     

Oko 150 seoskih klubova uzimalo je učešće na ovom prestižnom takmičenju a „Mladost“ iz Patkovače nikako nije zaostajala. Izdvojićemo 1977. godinu u kojoj su patkovljanski mladići prošli trnovit put do završnice takmičenja. Patkovača je u drugom kolu  izbacila Drinu iz Amajlija  rezultatom 2:2 i 3:2. U trećem kolu na regiji Bijeljina, u sudaru Mladosti iz Patkovače  i Mladosti iz Obarske veliko iznenađenje su priredili Patkovljani pobjedivši 3:0.

Na uzvratnoj utakmici u Obarskoj bilo je tjesno 3:3 ali Patkovljani su bili uspješniji poslije jedenaesteraca.  Patkovača je prolazak u završnicu Kupa Zadrugara „ovjerila“ pobjedom nad Ostojićevom 3:1, dok je u Patkovači rezultat bio 3:3.

Tako je te 1997.g odine u finalni dio takmičenja ušla i Patkovača kao i klubovi Semberija iz Popova, Zadrugar iz Bukvika, Bratstvo iz Koraja, Zvijezda iz Kruškovog Polja, Bratstvo iz Srnica, Mladost iz Donje Slatine i Posavac iz Ugljare.

Patkovljani su ostvarili pobjedu u Bukviku pa je u Patkovači bio dovoljan  i  neriješen rezultat. Gosti su poveli u 73. minutu ali 10 minuta kasnije kada je Blagojević izjednačio i to je bilo dovoljno da Patrkovača ide u polufinale. Minimalna pobjede Semberije iz Popova 1:0 i 0:1 zaustavile su Mladost iz Patkovače u daljem kup takmičenju. Semberija iz Popova je ove godine osvojila Kup Zadrugara po drugi put.

Ekipa Mladosti iz Patkovače 1977.godine

mr Dejan Vuković prof.

Ovo su samo crtice iz prošlosti koje krase patkovljanski fudbal, a zahvaljujući današnjim mladićima klub ponovo blista starim sjajem, kaže mr Dejan Vuković prof.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: sportdesavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име