Parlament Srpske USVOJIO Informaciju u vezi s ANTIDEJTONSKIM DJELOVANJEM Ustavnog suda BiH

Datum:

Share post:

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su večeras informaciju u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i 8 zaključaka kojima se obavezuju predstavnici Srpske u instuticijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.U skladu sa ovim zaključcima, koje su usaglasili i potpisali predsjednici parlamentarnih političkih partija u Srpskoj, Narodna skupština potvrđuje privrženost Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa četiri.

Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i FBiH, a u skladu s Aneksom dva Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Prema četvrtom zaključku, Narodna skupština obavezuje predstavnike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

 

Usaglašen je i zaključak da Narodna skupština naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa 4, koji je Ustav BiH.

TESTNA REKLAMA

Narodna skupština potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

Takođe, parlament Srpske obavezuje sve institucije Republike da ne prihvataju i ne sprovode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

U posljednjem zaključku Narodna skupština traži da predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH obavijeste parlament o sprovođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

 
Od ukupno 74 prisutna poslanika, za zaključke je glasalo njih 70, protiv su bila dvojica, dok niko nije bio uzdržan.Nakon glasanja, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić zaključila je 10. posebnu sjednicu.
 

Završna riječ predsjednice Srpske
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je večeras u Narodnoj skupštini da je važno da Srpska ostane jaka i stabilna i da bude spriječeno da se razvlašćuje, a da je odlukom Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu ugrožen interes Republike.

 

– Nepravne i nasilne operacije usmjerene su na umanjenje ustavnih nadležnosti Srpske, što je nedopustivo. Zato je važno što smo se okupili u Narodnoj skupštini koja je najpozvanija da se bavi najznačajnijm pitanjima. Sada pokazujemo šta prihvatamo, a šta ne i da tražimo prava koja su nam propisana Ustavom – rekla je Cvijanovićeva u završnoj riječi na posebnoj sjednici parlamenta Srpske o informaciji u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH.

Ona kaže da je ovo prvi važan korak da se pokaže kakav je odnos Srpske prema nečemu što je neustavno.

– Suočeni smo sa činjenicom da je Dejtonski sporazum godinama mijenjan, najčešće nasilnim putem i djelovanjem visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH. Morali smo da reagujemo na određeni način, a Skupština je centralno mjesto koje treba da upravlja političkim procesima – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila predstavnicima političkih partija koje su usaglasile zaključke koji održavaju ono što je opredjeljenje Srpske, a to je poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...