Parlament Srpske obilježava 28 godina od osnivanja

Datum:

Share post:

Narodna skupština Republike Srpske obilježava 28 godina od osnivanja.
 

24. oktobra 1991. proglašena je Skupština srpskog naroda BiH, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje Socijalističke Republike BiH.

Od njenog proglašenja, administrativno sjedište skupštine bilo je u Sarajevu, nakon izbijanja ratnog sukoba izmješteno je na Pale, a od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.

Poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili su Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike.

Narodna skupština je 28. februara 1992. godine donijela Ustav, kao utemeljenje pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

TESTNA REKLAMA

Po okončanju ratnih dejstava, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, Narodna skupština preuzima primarnu odgovornost sprovođenja normativne državne reizgradnje i obnove.

Prvi predsjednik Momčilo Krajišnik poručio je da su srpska sloga i jedinstvo temelji i garant opstanka Srpske.

Skupština je, prema riječima bivšeg predsjednika Parlamenta Dragana Kalinića, odredila sudbinu srpskog naroda.

Za Petra Đokića NSRS je najvažniji i nezamjenjiv stub Srpske, a da je Parlament od osnivanja snažan element državnosti i postojanja Srpske, saglasan je i Igor Radojičić.

Nedeljko Čubrilović, aktuelni predsjednik Narodne skupštine, ukazuje na značajnu ulogu Parlamenta u nastanku, jačanju i razvoju Srpske.

U Narodnoj skupštini danas će biti organizovan prijem za narodne poslanike i predstavnike medijskih kuća, a 28 godina od prvog zasjedanja Skupštine srpskog naroda obilježiće i "Stvaraoci Republike Srpske".

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivićka i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...