Parastos za pilota Zorana Radosavljevića poginulog na Majevici (foto)

Datum:

Share post:

Sveštenici Eparhije zvorničko-tuzlanske služili su na planini Majevici parastos srpskom pilotu Zoranu Radosavljeviću na mjestu njegove pogibije u toku agresije NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine.

"Sveštenoslužitelji Eparhije zvorničko-tuzlanske su 26. marta pohodili mjesto iznad majevičkog sela Gornja Trnova na kojem je prije dvije decenije pronađeno tijelo Zorana Radosavljevića, srpskog pilota koji je život položio za bližnje svoje u toku agresije NATO-a na našu otadžbinu", objavljeno je na internet stranici Eparhije.

Crkva je uznijela molitve za čovjeka koji se borio sa 24 neprijateljska aviona i u toj borbi položio svoj život, navedeno je na sajtu.

Iz Eparhije zvorničko-tuzlanske podsjetili su da su piloti Zoran Radosavljević i Slobodan Perić uzletjeli sa aerodroma u Batajnici i da su, iako znatno oslabljeni zbog neispravnih sistema na avionima, ovi heroji svjesno išli da brane svoj narod i otadžbinu.

TESTNA REKLAMA

Radosavljević je u to vrijeme bio najmlađi pilot lovac 204. Avijacijskog puka Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije.

"Danas još gromko odjekuju njegove riječi upućene majci neposredno pred pogibiju – `Šta je čovjek ako izgubi svoju domovinu? Mi piloti moramo da preuzmemo prvi udar na sebe i tako spasemo bar neko dijete u ovoj zemlji`. Svojim svjedočanstvom, prinoseći sebe kao žrtvu živu, utkao se u riječi `Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi`", navodi se u tekstu

Iz Eparhije je najavljeno da će, čuvajući od zaborava Radosavljevića i njegovu žrtvu, biti nastavljeno okupljanje oko mjesta njegovog stradanja svakoga marta.

"Svakog marta ćemo se sabirati oko mjesta njegovog stradanja, snažeći se njegovom hrabrošću, diveći se njegovom podvigu i ispovijedajući vjeru da će Gospod svima dati po djelima njihovim u Poslednji Dan", zaključili su iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

 

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...