Viši troškovi života i paprene cijene ljetovanja ove godine primorali su stanovnike Srpske da mijenjaju stare navike i umjesto desetodnevnih aranžmana na moru, biraju one kraće ili se mahom odlučuju da samo za vikend skoknu do najbliže plaže na Jadranu.

Uturističkim agencijama širom Srpske tvrde da je interesovanje za dvodnevno bjekstvo na jadransku obalu ove godine veliko i sve je više onih koji pribjegavaju petodnevnim i sedmodnevnim aranžmanima u Grčkoj, Turskoj i drugim udaljenijim destinacijama.

Direktor jedne turističke agencije iz Banjaluke rekao je da je, generalno, putnika iz godine u godinu sve više, ali ono što je karakteristično za ovo ljeto jeste to da je u padu broj zainteresovanih za “ol inkluziv”. Klijenti sada, umjesto paketa od 11 i više dana u Grčkoj, biraju da idu u Hrvatsku na četiri-pet noći. Osim toga, puno zainteresovanih je bilo za ljetovanje u junu i septembru, kada je dosta povoljnije. Svi gledaju da prođu što jeftinije, a da se pri tome ne odreknu uživanja – kazao je on.

Dodao je da su, iako klijenti kalkulišu, zadovoljni ovom sezonom, a i letovi su prilično popunjeni.

Da su stanovnici primorani da svoje navike i želje prilagođavaju dubini džepa, svjedoci su i u drugoj banjalučkoj turističkoj agenciji. Radnica iz službe prodaje ove agencije kazala je da su praktično prodali sva vikend putovanja do kraja mjeseca.

– Ne pamtim kada je bilo ovako veliko interesovanje za vikend putovanja u Hrvatsku kao ovog ljeta. Prevoz i dva noćenja u Makarskoj koštaju oko 180 KM, što je dosta povoljno. Takođe, dosta klijenata ove godine biralo je sedmodnevne aranžmane na destinacijama gdje se ranije odlazilo na duži odmor – kazala je Račićeva.

Dodala je da su ove godine top destinacije Igalo i Budva, gdje prevoz sa smještajem, uz doručak i večeru za sedam noći košta 742 marke po osobi.

Menadžer prodaje u bijeljinskoj turističkoj agenciji kazala je da će građani prije smanjiti broj dana na moru, nego odustati od putovanja.

– Cijene su ove godine prilično skočile, ali to nije mnogo pomrsilo planove našim klijentima. Ovog ljeta popularne su sve destinacije iz naše ponude, jedino što su mnogi umjesto deset i više dana birali sedam – rekla je Savićeva.

Dodala je da ponuda, primjera radi, za Grčku obuhvata prevoz i smještaj za sedam noći uz mogućnost doplate za polupansion.

Menadžer prodaje u turističkoj agenciji iz Banjaluke, poslovnica Kozarska Dubica, kazala je da je interesovanje za bliže i jeftinije destinacije na svega nekoliko dana ovog ljeta izuzetno veliko.

– U ponudi imamo putovanja od dva do devet noćenja, a u pitanju su Hrvatska, Grčka, Španija, Turska i Neum – istakla je ona, piše Glas Srpske.

Jesenja putovanja

Turističke organizacije širom Srpske polako kreću sa izbacivanjem i ponuda za jesenja putovanja, koja počinju od oktobra. Ova putovanja postala su, kažu u agencijama, veoma popularna među stanovništvom u RS, a za jednodnevne i dvodnevne izlete ili šoping ture najčešće biraju Prag, Budimpeštu, Veneciju i Beč.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име