Pao rekord: Dijamant prodat za 50 miliona dolara

Datum:

Share post:

Veoma rijedak ružičasti dijamant na aukciji je prodat za 50 miliona dolara, što je rekordna cijena po karatu.

Cijena od približno 2,6 miliona evra po karatu postavila je svjetski rekord za ružičasti dijamant, saopštila je aukcijska kuća “Kristiz”. “Ružičasto naslijeđe” kupila je američka juvelirska firma “Henri Vinston”.

Dijamant je prije aukcije bio procijenjen na 30 do 50 milona dolara, a prodat je poslije samo pet minuta nadmetanja. Novi vlasnici su kamen težak 19 karata preimenovali u “Vinstonovo ružičasto naslijeđe”.

Dijamant je ranije bio vlasništvo porodice Openhajmer, koja je svojevremeno upravljala rudarskom kompanijom “De Bers”, a prema Rahulu Kadakiji, šefu odsjeka za dijamante kuće Kristiz, smatra se “jednim od najveličanstvenijih dijamanata na svetu”.

– Ovu boju možete da vidite kod ružičastih dijamanata ispod jednog karata, ali ovaj ima skoro 19 karata i sav je ružičast. To je nevjerovatno – rekao je Kadakija.

Intenzitet boje je ocijenjen najvišom kategorijom “fantastično jasna” (fancy vivid). Četvorougaoni kamen je pronađen u Južnoj Africi prije 100 godina i vjerovatno nije dorađivan od 1920. godine, kada je isječen i izbrušen, saopšteno je iz “Kristiza”.

Na svijetu ne postoji nijedan drugi ružičasti dijamant te kategorije veći od 10 karata, tvrdi aukcijska kuća.

Dosadašnji rekorder u cijeni po karatu, ružičasti dijamant od 8,41 karata, je prodat prošle godine u Hong Kongu po ceni od 17,76 miliona dolara.

Izvor: srpskacafe.com

 

Izvor: insajder.in

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Rukometašice Srbije preko Čilea izborile drugu fazu Svjetskog prvenstva

Ženska rukometna reprezentacija Srbije plasirala se u narednu fazu Svjetskog prvenstva pošto je u meču trećeg kola Grupe...

LOPARE: STRUČNI SKUP O UPRAVLJANJU STAKLENIM OTPADOM

U Loparama je održan stručni skup iz oblasti upravljanja staklenim otpadom, koji je organizovalo lokalno Javno komunalno preduzeće...

STOJANOVIĆ: „Sastanak u Briselu obećava napredak na evropskom putu BiH“

“Nastavak dijaloga sa EU je od ključne važnosti, ali i rješavanje konkretnih problema koji su pred nama na...

Mladicu dužu od metar i težu od 10 kg u Drini ulovio iskusni ribar Simo Pokorni (foto,video)

U Zvorniku, na rijeci Drini ulovljen kapitalan primjerak mladice teže od deset kilograma i duža od metar. Zbog...