PANDUREVIĆ, SDS: Koalicija za veće ministarske plate važnija od deblokade projekata u Srpskoj!

Datum:

Share post:

Euforično najavljivani sporazum lidera SNSD, HDZ i stranaka osmorke, ispostavlja se, tek je isprazni dokument u kojem nema ništa konkretno niti epohalno, a posebno nema ništa obavezujuće. O deblokadi kapitalnih projekata u Republici Srpskoj, u koje investira Republika Srbija, nema ni slova, kaže Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS.

Navodi da je ovo bila jedinstvena šansa da Republika Srpska postavi temeljne uslove za formiranje Savjeta ministara:

„Predsjedništvo BiH da podrži i da saglasnost na Sporazum o izgradnji gasovoda ‘Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije’, Sporazum o izgradnji aerodroma u Trebinju i Sporazum o projektu ‘Gornja Drina’. Nova većina da odmah usvoji Zakon o prestanku mandata stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije“.

Ti uslovi su, ističe Pandurević, morali biti postavljeni kao ulaznica sa Savjet ministara BiH, jer i projekti izgradnje HE ’’Buk Bijela’’, ’’Paunci’’ i ’’Foča’’, kao i aerodroma ’’Trebinje’’ blokirani su apelacijama Ustavnom sudu BiH čiji su podnosioci bili i poslanici koji dolaze iz partija osmorke.

TESTNA REKLAMA

„Voljela bih da sam Miloradu Dodiku mogla čestitati jer je odblokirao investicije u Republiku Srpsku od blizu milijardu KM. Nažalost, ispostavlja se da su fotelje i postizborna podjela plijena njegov prioritet. Iskreno, takav stav ne razumijem jer SNSD je već dio Savjeta ministara, a imao je džoker u rukavu da odblokira projekte i vrati uzurpirane nadležnosti“, napominje Pandurević i dodaje:

„A šta je to potpisano? Ukratko: Ništa, sem povećanja funkcionerskih plata“.

Pandurević kaže da je svako pismo namjere MMF-u, a posebno Reformska agenda, sadržavalo mnogo više i mnogo konkretnije od onog što su naveli u šest tačaka.

Podsjeća da su potpisnici sporazuma izrazili opredjeljenje da će ‘’hitno provesti, a najkasnije u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima, ograničene promjene Ustava BiH i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH saglasno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

„Naravno da potpisnici sporazuma nemaju kapacitet za ovaj veliki poduhvat koji traži dvotrećinsku većinu u oba doma PS BiH! Ovaj problem je na stolu punih 17 godina i neriješen je zbog nepostojanja dogovora unutar FBiH. Bez pristanka SDA, ali i još makar dva poslanika iz Republike Srpske – i dalje će ostati neriješen problem“, napominje Pandurević.

Što se tiče „deklarativno obećane reforme pravosuđa“, Pandurević podsjeća, da nam je obećana još 2011.godine kada je Banjaluku pohodila visoka predstavnica EU Ketri Ešton.

„Tada smo proglasili pobjedu otvaranjem strukturalnog dijaloga koji je odavno zaboravljen. Vlast u Republici Srpskoj raspisivala je i suspendovala i referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH, ali te reforme pravosuđa ne bi“, navodi Pandurević.

Od svega potpisanog, kaže ona, vjerujem da će nova većina realizovati samo jedno – usvojiće budžet institucija BiH za 2023. godinu jer je njegovim nacrtom predviđeno povećanje plata članova Predsjedništva BiH, ministara i poslanika za čak 1.500 KM!

„Dotle seže briga za Republiku Srpsku! Za fotelje i besramno povećanje plata, žrtvovaće i projekte i nadležnosti Srpske koje joj spore kroz osporavanje prava da na svojoj teritoriji dodjeljuje koncesije i raspolaže svojim zemljištem i dobrima“, ističe Pandurević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Predstavljeni Samsung Galaxy S23 telefoni, šta je sve novo

Južnokorejski Samsung je zvanično objavio svoju najnoviju seriju flegšip telefona, koja stiže sa određenim poboljšanjima. U okviru svoje Galaxy...

AGRO SAVJET: Kada je pravi trenutak za sjetvu rasada?

Iskusni povrtari dobro znaju kada za proizvodnju rasada koje povrće valja sijati jer su dosta zimskih dana utrošili...

U Bijeljini rođeno PET BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena su četiri dječaka i jedna djevojčica. Broj...

SERVISNE INFORMACIJE za 2. februar: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, danas će, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, dolaziti do prekida...