PANDUREVIĆ: Novalić da uporedi koliko se za platu može kupiti u Srbiji, a koliko u BiH

Datum:

Share post:

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić bi trebao prvo da uporediti koliko se za prosječnu platu i penziju može kupiti osnovnih životnih namirnica u Srbiji, a koliko u Bosni i Hercegovini pa onda komentarisati ostale statističke podatke iz obe zemlje.

Kazala je ovo Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS, komentarišući Novalićevu izjavu u kojoj je iznio kritike na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Pandurević je podsjetila da je Novalić upravo poznat po tome što voli sve da pretvara u osnovne životne namirnice.

„Kada je novinarka prošle godine Novaliću rekla da 100 KM danas i 2018. ne vrijede isto, on joj je odgovorio:“ Zavisi šta kupujete. Ako kupujete ulje, kupićete ga 37% manje. Ako kupujete gorivo, dobićete ga 10% više.“ Danas bi, Novalićevim jezikom, kupili 74% manje ulja i 50% manje goriva. Pošto voli sve da pretvara u osnovne životne namirnice, i kada se već ostrvio na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jer je ovaj počinio “strašni grijeh“ i umanjio prosječnu junsku platu u BiH za čitavih 13 evra (što opet ne mijenja činjenicu da je prosječna plata u Srbiji veća od one u BiH), bilo bi lijepo da nam Novalić pretvori te plate i penzije u hljeb i mlijeko za koje na početku svog prvog mandata reče da ga građani ne moraju kupovati svaki dan“, navodi Pandurević.

TESTNA REKLAMA

Ona kaže da je Novalić prilikom pravljenja svoje računice izostavio mnogo bitnih stvari.

„Pohvalio se Fadil da je penzija u FBiH veća čak 13 evra u odnosu na Srbiju. Samo, Fadile, zaboravio si reći da je ulje duplo jeftinije u Srbiji, da su jeftiniji i brašno i mlijeko i hljeb i šećer, i da u Srbiji plaćaju duplo manje grijanje na gas u odnosu na one u Sarajevu. Penzioner i radnik u BiH, prevedeno na Fadilov jezik, mogu kupiti 50% manje osnovnih životnih namirnica u odnosu na penzionera i radnika u Srbiji“, kaže Pandurević i dodaje:

„Zaboravio je Fadil reći i da je prosječna plata u FBiH prvi put manja od one u Srpskoj i to za čitavih 16 evra. Zaboravio je uporediti i stopu nezaposlenosti u FBiH, BiH i Srbiji. Fadile, u Srbiji je stopa nezaposlenosti svega 10,6%. Zaboravio je Fadil i da prvi put imamo gužve na granicama iz BiH ka Srbiji jer ljudi iz pograničnih dijelova idu tamo da sipaju jeftinije gorivo“.

Pandurević ističe da je Novalić kada već govori o zaduženjima, zaboravio reći i da je Srbija od svojih zaduženja izgradila više od 350 kilometara autoputeva, a da trenutno gradi 1.300 kilometara autoputeva i brzih cesti.

FBiH je za to vrijeme, dodaje ona, izgradila 114 kilometara i trenutno gradi 38 kilometara, putem kredita kojim se BiH dodatno zadužuje. 

„Zaboravio je Fadil i da su direktne strane investicije u BiH u prošloj godini iznosile 485,5 miliona evra, a u Srbiji 3,9 milijardi evra. Zaboravio je Fadil i da BiH sa 3,2 miliona stanovnika, u odnosu na Srbiju sa 6,9 miliona, ima 40.000 više nezaposlenih i da Srbija ima zaposlenih skoro kao BiH stanovnika“, napominje Pandurević i dodaje:

„Biću fina i neću ga pitati zna li koliko su respiratori bili jeftiniji u Srbiji. Fadile, prije sljedećeg poređenja sa Srbijom, ja bih makar sjela u kola i krišom se provozala po Srbiji. Ima se šta vidjeti. Dobri putevi, polja puna žita, suncokreta i šećerne repice, a u daljini fabrike. Znaš li, Fadile, kako izgledaju Fabrike?“

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Milan Kovačević: Veliko je zadovoljstvo raditi sa kolegama iz drugih sredina

Glumca novosadskog Srpskog narodnog pozorišta Milana Kovačevića gledaćemo u ulozi Hasanage u novoj predstavi Gradskog pozorišta “Bijeljina”. Iako ste...

Predstava beogradskog Dramskog pozorišta „ELING“ u Bijeljini 17. oktobra

Za sve ljubitelje pozorišta 17.10.2022. u 20.00 časova predstava "ELING". Predstavu "ELING" izvodi beogradsko Dramsko pozorište. U predstavi igraju: Ljubomir...

DERMAMEDIC: U Sarajevu 29. oktobra „Neauvia Experience Day“ (foto)

Dugo iščekivani event godine "Neauvia Experience Day" koji je veoma zainteresovao naučnu javnost, a u stručnoj organizaciji dr...

Stanovnici MZ „Filip Višnjić“ Bijeljina nezavodoljni rješenjem iz Nacrta regulacionog plana

U Mjesnoj zajednici "Filip Višnjić" u Bijeljini, danas se okupilo tridesetak građana koji su medijima željeli da izlože...