PAŠALIĆ: Planirana NABAVKA protivgradnog AVIONA

Datum:

Share post:

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je Vlada Srpske opredjeljena da ulaže sve više sredstava u sistem protivgradne zaštite zbog sve češćih izazova u poljoprivredi koji su prouzrokovani vremenskim nepogodama.

“Smatramo da Javno preduzeće Protivgradna preventiva Republike Srpske ima dobar sistem, koji može da zaštiti naše usjeve i druga dobra i da ga treba dodatno razvijati”, rekao je Pašalić prilikom posjete ovom preduzeću.

On je istakao sistem protivgradne preventive ne može da spriječi grad, ali da može da smanji eventualne štete, te da je planirana nabavka i protivgradnog aviona, koji može da djeluje kada to nije moguće sa zemlje.

“To nam je prvi sljedeći zadatak, a želimo da imamo i oko 260 automatskih protivgradnih lansera i dva radara od kojih je jedan u funkciji, a instalacija drugog počinje za mjesec dana. Time ćemo zaokružiti cijeli sistem i pokriti sve lokalne zajednice u Srpskoj”, naveo je Pašalić.

TESTNA REKLAMA

On je naglasio da je posebno važna i saradnja sa Srbijom, sa kojom je dogovorena instalacija oko 50 automatskih protivgradnih lansera u Podrinju, koji će od grada braniti poljoprivredne proizvođače sa obje strane Drine, a vrijednost investicije je oko milion evra.

Pašalić je rekao da u Republici Srpskoj nedeostaje meteorologa, te da se i po tom pitanju treba raditi u nerednom periodu.

On je dodao da je namjera da se ide u korak sa savremenim trendovimna kada je u pitanju sprečavanje šteta u poljoprivredi i da resorno ministarstvo ulaže dosta sredstava i u subvencionisanje nabavke sistema za zaštitu od grada i mraza i sisteme za navodnjavanje.

“Mnogo je bolje prevenirati štetu, nego se baviti eventualnim ispalatama nakanada za nastale šteta. Takođe, Ministarstvo sufinansira i premiju osiguranja za poljoprivredene usjeve u iznosu od 50 odsto i prvi put smo prošle godine imali utrošena sva sredstva koja su bila namijenjena za te svrhe”, dodao je Pašalić.

Direktor Protivgradne prventive Republike Srpske Tihomir Dejanović rekao je da su tekuću protivgradnu sezonu započeli sa 2.400 raketa, od kojih je do sada ispaljeno 746.

“Većih štata od grada u ovoj sezoni nije bilo, a pred nama je zahtjevan posao da do kraja sezone usjevi ostanu sačuvani”, rekao je Dejanović.

On je podsjetio da je prije dva dana Gradišku zadesilo olujno nevrijeme, koje je došlo sa područja Hrvatske, gdje nije bilo moguće odmah djelovati zbog zabrane ispaljivanja raketa u pograničnom području.

“Morali smo pustiti tu oblačnost u naše područje i tek tada započeti dejstva. Za pola sata ispaljeno je oko 70 raketa i spriječene su štete od grada, a nastale su ipak štete od olujnog neveremena i obilne kiše”, dodao je Dejanović.

Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...