Ovi ljekari u RS besplatno pomažu ljudima!

Datum:

Share post:

U medijima se često potenciraju negativne strane ljekarskog poziva… Mi vam danas donosimo priču o ljekarima u RS koji besplatno pomažu zaboravljenim i marginalizovanim, ljudima bez adekvatne zdravstvene zaštite
 

U nekoliko lokalnih zajednica širom Republike Srpske rade ljekari koji su i u teškim i kriznim vremenima svjedoci zašto je ovo najhumaniji poziv. Besplatnom dijagnostikom, liječenjem i toplim ljudskim pristupom, pomažu onima koji su bez adekvatne zdravstvene zaštite, često zaboravljeni ili na marginama društva.

Njihovi motivi za dobročinstvo i volonterski rad razlikuju se u nijansama, a uglavnom ih vodi ljubav prema čovjeku, svom kraju i uzvišeni osjećaj pomoći drugome, koji, kako ističu, nema cijenu.

Želimir Nešković je direktor Doma zdravlja u Loparama, koji već šest godina obilazi majevički kraj i pomaže svojim sunarodnicima.

TESTNA REKLAMA

Ono što je počelo kao individualna akcija, kroz godine se razvilo u timski rad, te mu se pridružilo nekoliko kolega sa ovog područja. Osim svoje stručnosti i vremena, u volonterske akcije su utkali puno volje i nesebičnu želju da pomognui ugroženima ili zanemarenim stanovnicima majevičkog kraja.

"Uključio sam i kolege, pa je sada naš humanitarni rad obimnjiji i opsežniji. Radimo širu dijagnostiku u mjesnim zajednicama oko Lopara koje su udaljenije od Doma zdravlja. Površina opštine Lopare je oko 290 kilometara kvadratnih i dosta je razuđena", kazao je Nešković.

Otkada je postao direktor Doma zdravlja u Loparama predano se angažovao da ga osavremeni i opremi najmodernijom medicinskom opremom, te da i pacijentima koji dolaze u ovu bolnicu, bude pružena najbolja njega i pomoć.

Za volonterski rad, kako je istakao, motiviše ga uglavom ljubav prema njegovom kraju.

"Mislim da me već duže vremena svi prepoznaju kao lokal patriotu. Motiviše me ljubav prema mom kraju, želja da putujem, budem sa ljudima i učim", istakao je Nešković.

Stomatolog Aleksandar Stajčić iz Banjaluke već deset godina pomaže djeci banjalučkog Doma "Rada Vranješević".

Svakog četvrtka mališani koji borave u ovom domu, a koji su bez roditeljskog staranja, dolaze u ordinaciju kod doktora Stajčića na sve vrste popravki zuba, o njegovom trošku.

Stomatolog Aleksandar StajčićStomatolog Aleksandar Stajčić

"Radi se o djeci svih uzrasta, najviše je onih od šest, sedam godina, pa do onih starijih, kojima radimo fiksne proteze i slično. Uglavnom, brinemo o svim uzrastima", dodao je doktor Stajčić.

Naglasio je da u stomatološkoj ordinaciji čine sve što mogu za dobrobit djece, a da su posebno motivisani da pomognu djeci iz Doma, koji su bez roditeljskog staranja.

Upitan šta ga motiviša za humanitarni rad, kaže da se drži "starih vjerovanja da Bog sve vidi".

"Ne treba mi finansijska nadoknada niti bilo koja druga, ako se neko moje dobro djelo vrati kroz zdravlje i sreću moje djece", dodao je.

Dražen Milosavljević iz Banjaluke već tri godine volonterski radi u humanitarnoj ambulanti "Sv. Apostol i Evangelist Luka", a sa preko 2.000 pregleda rekorder je po broju pacijenata.

Oko 200 doktora i sestara su članovi, a princip rada u ambulanti je kao i u porodičnoj medicini, a imaju i malu hiruršku salu za manje zahvate, ultrazvuk i priručnu apoteku.

"Iskustva su odlična i pacijenti su sjajni ljudi. Mahom su bez zdravstvenog osiguranja ili u težoj materijalnoj situaciji, a kolege su divne, bez sujete i loših međuljudskih odnosa, tako da smo tamo kao jedna porodica", kazao je Milosavljević.

Upitan šta ga motiviša za humanitarni rad, doktor Stajčić kaže da se drži starih vjerovanja da Bog sve vidi…

Ističe da je uzvišen osjećaj pomoći ljudima u nevolji.

"Taj dobar osjećaj se ne može platiti novcem. Ljudi dođu zabrinuti, ali dobiju lijep ljudski pristup, uvjerenje da će im se riješiti problem, plus besplatno terapiju, ultrazvučne, laboratorijske i druge specijalističke usluge", rekao je Milosavljević.

Dodaje da ga je jedno vrijeme poslodavac puštao u 14.50 sati. Umjesto ručka u to vrijeme, usput bi uzeo neke grickalice i stigao u 15 časova, na vrijeme pacijentima.

"Mi svi to radimo zato što volimo i čovjek se uvjeri da nije pogriješio kada je izabrao najhumaniji poziv. Mislim da je naša ambulanta jedna od najljepših priča ovih prostora. Nažalost, u našem društvu se više potencira ona negativna strana vezana za naš poziv", naglasio je Milosavljević.

U humanitarnim akcijama i raznim projektima širom Republike Srpske nezaobilazno je ime doktorice Snežane Kutlešić-Stević, specijaliste pulmologije, a koja je već godinama zaposlena u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci.

Doktorica Snežana Kutlešić-StevićDoktorica Snežana Kutlešić-Stević

Doktorica Kutlešić-Stević dva puta mjesečno odlazi u Dom zdravlja Drvar, gdje pregleda bolesne i stare osobe, a svojom stručnošću i energijom dala je doprinos brojnim akcijama – besplatni pregledi u banjalučkim mjesnim zajednicama, edukacije u Udruženju dijabetičara, predavanja roditeljima djece sa autizmom sa udruženjem "Tvoja riječ", modne revije sa ženama sa invaliditetom… Ove godine priprema se da modnu reviju organizuju četvrti put, a u planu su i neke novine, poput organizacije plesa sa osobama sa invaliditetom, te su u toku treninzi i drugo.

"Kao ljekaru i humanisti, moja želja i misija je da pomognem ljudima, bolesnima, marginalizovanim, slabijeg socijalnog stanja… Takođe, cilj mi je da svojim primjerom i radom, podižem svijest i kod drugih, mojih kolega ili sugrađana, da bismo uradili više, ne samo za svoju lokalnu, nego i širu zajednicu. Oko 23 godine predano radim, a da je bilo uvijek lako, nije. Optimista sam i gledam da iz svakoga izvučem ono najbolje, pa tako i iz sebe", kazala je Kutlešić – Stević.

Smatra da u medicini prije svega morate voljeti čovjeka, da biste se bavili ovim poslom.

"Meni je satisfakcija srećno lice pacijenta i spoznaja da sam nekome olakšala problem koliko god je to bilo u mojoj moći", istakla je naša sagovornica.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima 1. septembra

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u...

AMD slučajno otkrio novu seriju Ryzen 7000 desktop procesora

Ne morate da čekate do jeseni da biste imali predstavu o tome kakvi će AMD-ovi Ryzen 7000 desktop...

AGRO SAVJET: Tikve sudovnjače

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu...