OVDE ĆE POČIVATI PATRIJARH IRINEJ… Prve fotografije grobnice smeštene u kripti Hrama Svetog Save (foto)

Datum:

Share post:

Dok je gornji deo Hrama Svetog Save ispunjen narodom, sveštenstvom, političarima i traje opelo, u kripti, u tišini, sprovode se poslednje pripreme pred sahranu 45. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

Ulaz u kriptu trenutno je zabranjen.

Foto: Blic / RAS Srbija

Na beloj mermernoj ploči pozlaćenim slovima ispisano je – patrijarh Irinej. Za patrijarha izabran je ranohrišćanski krst. Reč je o poznatom “Studeničkom krstu” koji je isklesan tokom poslednje decenije 12. veka.

Foto: Blic / RAS Srbija

Nalazi se iznad severnih vrata nemanjine Bogorodičine Crkve. Ovaj krst postao je prepoznatljivi znak graditeljstva, kulture i doba Stefana Nemanje. Predstavlja kombinaciju dve simbolike: ranohrišćanske simbolike sidra, to jest spasenja i sigurnosti u carstvu božijem, i simbolike rasta i napredka koja se vidi u bujno dekorisanim završetcima krsta.

TESTNA REKLAMA

Njegova svetost patrijarh Irinej je prvi poglavar koji će biti sahranjen u kripti Hrama na Vračaru. Mesto gde će počivati zemni ostaci poglavara u tronu Svetog Save zove se ambulatorijum. To je prostorija iza oltara kripte. Ovaj deo nije vidljiv kada se uđe u donji deo Hrama. U njemu je nekoliko grobnica, a ima dvoja vrata.

Šta je ambulatorijum?

Deo kripte u kom će biti sahranjen – ambulatorijum je prostor iza oltara i vrlo je redak u pravoslavnim hramovima. Svega nekoliko u svetu pravoslavnih hramova ima ovaj prostor.

Foto: Blic / RAS Srbija

Ambulatorijum u Hramu Svetog Save na Vračaru građen je po uzoru na Svetu Sofiju Carigradsku. Ima vrata kroz koja se ulazi, a ovaj prostor – u kome će biti sahranjen patrijarh Irinej, ali i potonji srpski patrijarsi ukoliko ne budu imali posebna zaveštanja – okružuje oltar kripte.

Gradnja Hrama Svetog Save praktično je i privedena kraju baš u vreme patrijarha Irineja.

Kripta u okviru koje se nalaze grobnice za patrijarhe prostire se između temelja Hrama Svetog Save, i ima stubove kojima je najveća visina 6.20 metara. Dubina Hrama je oko sedam metara.

Završavanje kripte i njeno oslikavanje blagoslovio je počivši patrijarh Pavle 2001. godine

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: blic.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Lazarević i Radić

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Lazarević i Radić

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević i predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“ Boško Radić bili su gosti portala Dešavanja...

SUTRA SMJENE U AD ’’GRAD’’ BIJELJINA – imenovanje novog direktora

U AD ’’Grad’’ Bijeljina ništa bolje, samo smjene... Kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini za ujutro (utorak, 16. avgust...

ĆORIĆ: “Radnik“ više nije “na koljenima“ (foto, video)

Predsjednik Fudbalskog kluba "Radnik" Bijeljina Nedeljko Ćorić rekao je danas da su u ovom klubu uspjeli da riješe...

MINISTAR PAŠALIĆ: Protivgradna zaštita ne može da izazove sušu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je zadovoljan radom Protivgradne preventive jer...