Otvoren stečaj u „Kompaniji Dušanić“ (foto)

Datum:

Share post:

Računi „Kompanije Dušanić“ blokirani su čak 11 godina, a Okružni privredni sud u Banjaluci je tek prošle sedmice otvorio stečaj u ovom preduzeću.

Prijedlog za stečaj preduzeća u vlasništvu porodice prnjavorskog biznismena Petra Dušanića podnesen je još polovinom 2018. godine, a iako se predlagaču Kosti Cvijiću tokom 2019. godine pridružilo još povjerilaca sa istim zahtjevom, odluka o otvaranju stečaja donesena je tek prije nekoliko dana.

U detaljnom obrazloženju rješenja o otvaranju stečaja navedeno je da  je tadašnji privremeni stečajni upravnik Slobodan Pešević na ročištu održanom 2. februara 2021. godine naveo da preduzeće nije platežno nesposobno i da raspolaže sa imovinom vrijednom 11,4 miliona KM, dok njegova dugovanja iznose 2,6 miliona maraka.

Međutim, u izvještaju vještaka ekonomske struke Daliborke Kerezović Damjanović od 2019. godine navedeno je da je račun „Kompanije Dušanić“ bio blokiran u kontinuitetu od 20. oktobra 2011. godine, dat je pregled rješenja prinudne naplate te zaključeno da je preduzeće platežno nesposobno.

Samo nekoliko dana kasnije, sud je razriješio dužnosti privremenog upravnika Slobodana Peševića i za novog privremenog stečajnog upravпika imenovao Živka Vojvodića.

Nakon više podnesaka predlagača i umješača u ovom postupku u kojima su tražili hitno održavanje ročišta za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka, a imajući u vidu da je prijedlog podnesen još polovinom 2018. godine, sud je za 18. mart prošle godine zakazao ročište, ali zakonske pretpostavke za njegovo održavanje nisu bile ispunjene, zbog čega je novo zakazano za kraj marta ove godine.

Na tom ročištu privremeni upravnik je izjavio da su svi računi „Kompanije Dušanić“ blokirani 11 godina i da to traje i danas kao i da je kod Nove banke kod koje se vodi glavni račun evidentirano 127 zahtjeva prinudne naplate.

„Na osnovu punomoćnika predlagača, umješača a strani predlagača, privremenog stečajnog upravnika, sudskog vještaka ekonomske struke, nalaza finansijskog vještaka, izvještaja i dopune izvještaja privremenog stečajnog upravnika, sud je utvrdio da su ispunjeni uslovi da se nad stečajnim dužnikom otvori direktni stečajni postupak“, navodi se u obrazloženju rješenja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

STOJANOVIĆ: SNSD nije velika partija, igubili ste u Bijeljini 183:0!

Tomica Stojanović je na današnjoj sjednici NS RS kao poslanik SDS rekao da SNSD nije velika partija. Vi ste...

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...