Evropska unija napravila je strategiju da deo neophodnih količina kritičnih sirovina, pre svega litijuma, za sprovođenje zelene agende obezbedi na svojoj teritoriji i to već daje rezultate. Otvaranje rudnika litijuma pogodnog za proizvodnju baterija u austrijskim Alpima očekuje se do kraja 2026. godine u okviru Volfsberg litijum projekta. To je ujedno i prvi novi rudnik litijuma u EU koji je dobio sve potrebne dozvole i to na neodređeno vreme.

Rudnik litijuma biće izgrađen u regionu Koruške u austrijskim Alpima, na 270 km od Beča. Nalaziće se 20 km istočno od Volfsberga, industrijskog grada, sa uspostavljenom infrastrukturom koja uključujuje i pristup evropskoj mreži autoputeva i železnice.

Zahvaljujući ovom rudniku sa podzemnom eksploatacijom, kompanija Critical Metals Corp ima potencijal da postane vodeći proizvođač litijuma u Evropi i važan deo lanca snabdevanja litijumskim baterijama za kojima postoji ogromna potražnja na tržištu, koja će samo rasti u narednim decenijama. Potražnja za litijumom za baterije, prema brojnim analizama potreba tržišta, do 2030. porašće čak 300 odsto, i to samo u Evropi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: alo.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име