Otkriveni detalji UBISTVA I GROB Draže Mihailovića

Datum:

Share post:

U strogo poverljivim dokumentima Državne bezbjednosti koji su izazvali buru poslednjih dana u Srbiji nalaze se i izveštaji o ubistvu Dragoljuba Draže Mihailovića, četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu.

"Četnički vođa Draža Mihailović ubijen je 17. jul, dan kada su Lenjinovi boljševici pobili carsku porodicu Romanov. Nakon presude 15. jula 1946. godine, na 30 metara od Doma garde na Topčideru, gdje je održavano suđenje, u podzemnom skloništu, u ponoć 17. jula, sjekirom su iskasapili generala, udarajući ga besomučno, a potom su mu odsjekli i lijevu ruku. Na šatorskom krilu su izneli tijelo na gornju stranu dvorskog kompleksa i pokopali u zemlju blizu crkve", stoji u dokumentu kojeg su objavili beogradski mediji. 

– Međutim, i pored fotografije mrtvog Mihailovića na kojoj se vidi odsječena ruka i pored mape mjesta njegovog groba koja je rukom iscrtana, dugo se tvrdilo da je Draža streljan i sahranjen na Adi Ciganliji – dodaju izvori, navodeći da u arhivama nema informacija da li je četnički vođa samo privremeno pokopan na tom mjestu, odnosno da li je tijelo vađeno i premješteno ili možda potpuno uništeno kasnije.

TESTNA REKLAMA

Ove informacije potvrđuje istoričar i književnik Miloslav Samardžić, najbolji poznavalac okolnosti koje su pratile Dražino ubistvo, čovjek koji se decenijama bavi ovom tematikom i koji je snimio dokumentarac o Mihailoviću:

– Fotografija mrtvog Draže je izrađena u tri primjerka za Aleksandra Rankovića, Slobodana Penezića Krcuna i Svetislava Stefanovića. Napravljena je da bi postojao dokaz o izvršenom zadatku, a fotografija iskasapljenog generala prvi put je objavljena u italijanskoj štampi, dva ili tri mjeseca nakon ubistva, posle čega je Tito naredio istragu kako se to dogodilo. Ova ukradena fotografija u Srbiju se vratila 1992. godine, kada ju je bivši obavještajac Zagorka Vasić donijela iz Kalifornije, a pukovnik Titove garde u penziji potvrdio da je autentična.

Komisija za istraživanje njegove smrti nikada nije završila posao, iako je kao jedna od mogućih lokacija pominjan i Bijeli dvor, a ne samo Ada.

– Iz više informacija mi je potvrđeno da je Draža sahranjen na Topčideru, što se precizno vidi i na mapi, a tu informaciju sam dao Draganu Vlahoviću, u to vrijeme članu komisije. Međutim, Vlahović je u međuvremenu umro i cijela istraga je stala. Kasnije sam kontaktirao njegovu porodicu da pokušaju da se nađu te informacije i slike mrtvog Draže. Mnogo kutija sa dokumentacijom je Vlahović držao, ali toga, nažalost, nije bilo. To je originalna fotografija, dok je Ranković tražio da se uništi negativ – tvrdi Samardžić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...