OTAHARIN: Počela “Dječija nedelja“

Datum:

Share post:

Udruženje građana za promociju i obrazovanje Roma „Otaharin“, Kancelarija ombudsmana za djecu Republike Srpske i mališani iz Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ na Gradskom trgu su danas ozvaničili početak Dječije nedelje koja će trajati do 11. oktobra.

Najmlađim sugrađanima na Trgu pridružio se i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je istakao da je cilj Gradske uprave da tokom cijele godine brine o djeci, naročito o mališanima kojima je pomoć potrebna.

– Gradska uprava radi na nekoliko projekata koji se tiču zaštite dječijih prava i brige o mališanima, a jedan od njih je projekat „Vrtić je moje pravo“, kojim je predviđeno da se djeci u riziku ili u stanju socijalne potrebe  omogući boravak u vrtiću. Takođe, u narednim danima očekujemo da počne sa radom Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, koji je u potpunosti završen, a čeka se upotrebna dozvola, kao i dozvola za rad od resornog ministarstva – najavio je Gradonačelnik.

TESTNA REKLAMA

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu RS, ocijenila je „Dječiju nedelju“ kao odličnu priliku da se društvu ukaže na potrebe i probleme sa kojima se djeca susreću, ali i da ukažemo najmlađima da, pored prava, postoje i obaveze koje trebaju da poštuju.

– Cilj Kancelarije je da ukažemo na potrebe specifičnih kategorija djece, kao što su oni iz romske populacije i njihovo inkluzivno obrazovanje, socijalizacija i integracija u zajednicu. Kancelarija Ombudsmana svake godine tokom „Dječije nedelje“ obavještava javnost o stanju dječijih prava na teritoriji Bijeljine. Prošle godine je stiglo oko 100 prijava, a najčešće su se odnosile na ugrožena prava djeteta iz oblasti ličnih prava, odnosno uskraćivanje ličnog kontakta sa drugim roditeljem prilikom razvoda braka, uskraćivanje alimentacije, nasilje u porodici i vršnjačkog nasilje. Takođe, ističemo da su često ugrožena prava talentovane djece, jer nisu dovoljno podstaknuta i nemaju potrebnu podršku društva, i zbog toga apelujemo da se na ove mališane obrati posebna pažnja – istakla je Vukovićeva. 

Zvaničnom početku „Dječije nedelje“ prisustvovao je i Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, koji je najavio saradnju „Otaharina“ i ove visokoškolske ustanove.

– U narednih mjesec dana „Otaharin“ će na Pedagoškom fakultetu održati radionicu za studente fakulteta, koja će biti osnova za dalju saradnju. Takođe, planiramo da potpišemo zvaničan sporazum o saradnji, a cilj je da više naših studenata ide u „Otaharin“ na praksu i da im resorno ministarstvao taj rad prizna kao pripravnički staž. Imamo čast da naš fakultet pohađa jedna studentkinja romske nacionalnosti, koja je na polovini studija i očekujemo da će svoje školovanje uskoro privesti kraju, što je uspjeh svih nas kao društva, ne samo njen lični – dodao je Stević.

Dragan Joković, izvršni direktor Udruženja građana za promociju Roma „Otaharin“, naglasio je da su danas na Trgu prikazane neke od aktivnosti koje romska djeca rade u Dnevnom centru kroz projekte kao što je „Sportom do socijalne inkluzije“, a za koji je UG „Otaharin“ 2016. godine dobilo prvu nagradu Evropske komisije.

– Gradonačelnik i predstavnik Ombudsmana za djecu RS potpisali su danas i zvanično incijativu za otvaranje prihvatilišta za djecu u riziku, koja će biti na dnevnom redu sledeće Skupštine Grada. Ovom prilikom zahvaljujemo i svim građanima Bijeljine koji su ranije svojim potpisom podržali ovu ideju  – dodao je Joković.   

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradski savjeti mjesnih zajednica: Ignorantski odnos Gradske uprave prema potrebama naših građana

  Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti: Gradska uprava u Bijeljini, predvođena gradonačelnikom Petrovićem ignorantski se odnosi prema zahtjevima i...

Prihvatili Vukana, Selak ih više ne zanima: ŠTA JE DOGOVORENO na opozicionom sastanku u Istočnom Sarajevu

Vodeće opozicione stranke, SDS i PDP, prihvatile su listu Za pravdu i red Nebojše Vukanovića kao ravnopravnog partnera...

SUTRA PRES U SNSD: Aktuelni trenutak poljoprivrede u Semberiji

Sutra, 20.08.2022. godine (SUBOTA), sa početkom u 12:00 časova, u prostorijama GrO SNSD Bijeljina (Filipa Višnjića broj 1),...

Srbija donirala prvih 10 miliona za autoput Bijeljina-Rača

Vlada Republike Srpske prihvatila je donaciju Srbije od 10 miliona evra namijenjenu za finansiranje radova na izgradnji autoputa...