Osvještan Svetosavski dom i proslavljena krsna slava Hrama Sveti Prepodobni Sisoje u Lugovima

Datum:

Share post:

Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvroničko-tuzlanski gospodin Fotije  danas je služio svetu Arhijerejsku liturgiju u crkvi svetog Prepodobnog Sisoja u mjesnoj zajednici Lugovi koja danas slavi svoju krsnu slavu. Nakon svete liturgije i lomljenja slavskog kolača  osvještan je novosagrađeni svetosavski dom.

Vladika Fotije je rekao da treba čuvati tradiciju, te da je sveti Sisoje zaštitnik naše djece.

„ Živimo u vremenu kada  se upravo ruši porodica, treba da se učimo i govorimo šta kaže naša crkva, šta govori naša tradicija i kako smo vekovima živeli. Danas posebno treba voditi računa o zaštiti dece, njihovom učenju i vaspitanju, jer su deca  naša budućnost“, izjavio je vladika Fotije.

Načelnik opštine Šamac, Đorđe Milićević,  istakao je da mu je bila želja da u ovom mandatnom periodu i najmlađa mjesna zajednica Lugovi sa najmlađim stanovništvom na području opštine Šamac, po uzoru na ostale dobije mjesto okupljanja i prostorije za nesmetan rad mjesne zajednice, te da su zajedničkim istrajnim radom uspjeli.

TESTNA REKLAMA

Načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, Vedrana Mihaljičić, istakla je  da je izgradnja Svetosavskog doma trajala šest godina, te da je u izgradnji  učestovalo stanovništvo mjesne zajednice Lugovi, okolnih mjesnih zajednica, privrednici sa područja opštine Šamac i dio privrednika sa područja opštine Modriča.

„Ukupna vrijednost izgradnje Svetosavskog doma u Lugovima  iznosila je oko  135.000 KM, od čega je opština Šamac izdvojila oko 43.000 KM“, kaže Mihaljčićeva, dodajući da pored novosagrađenog Svetosavskog doma koji je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih  projekata za ovu mjesnu zajednicu, u narednih mjesec i po dana slijedi izgradnja vodovodne mreže kojoj je 2018. godine prethodila izgradnja areterškog bunara i asvafatiranje jedne ulice.

Predsjednik crkvenog i građevinskog odbora, Brano Gajić,  rekao je da je u izgradnju Svetosavskog doma uloženo dosta truda i rada od 2016. godine, kada je i počela gradnja, te da  dom mnogo znači za 120 domaćinstava Lugova koji su se nakon ratnih dejstava nastanili u Lugovima iz 16 opština bivše države.

„Veličina prostora doma je 300m2, a  u  njegovom sastavu je sala sa 200 m2 koju  čine crkvena prodavnica,palionica svijeća, kancelarija za potrebe crkvenog odbora i mjesne zajednice  kotlovnica, kuhinja i toalet. Velika zahvalnost ide opštini Šamac na čelu sa načelnikom, dijelu odbornika, privrednim društvoma  i mještanima Lugova koji su svojim dobrovoljnim radom i prilozima  pomogli“, kaže Gajić.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac, Simo Varadinović, istakao je da je  ovo danas veliki dan kako za mjesnu zajednicu Lugove, tako i za opštinu Šamac.

Varadinović je napomenuo da je Skupština opštine  povodom Dana opštine dodijelila crkvenoj opštini Lugovi  najviše priznanje Plaketu za doprinos u radu i izgradnjisvetosavskog doma.

„Orden svetog kralja Dragutina za odanost mojoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi i moje lično učešće u izgradnji Svetosavskog doma u Lugovima predstavlja najveću čast koja mi je do sada kao čovjeku ukazana i to je samo dalji podstrek da činim sve što je u mojoj moći, kao ovozemaljskom grešniku, za dobrobit naroda i opštine koju predstavljam. Posebnu zahvalnost upućujem Njegovom Preosveštenstvu episkopu zvorničko-tuzlanskom Gospodinu Fotiju”, kaže Milićević. 

U kulturno-zabavnom dijelu u dvorištu crkve svetog Prepodobnog Sisoja najmlađi članovi KUD “Posavina“ izveli su splet koreografija za prisutne goste, za koje je najon toga organizovano opštenarodno veselje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PROMOTIVNI FILM O OPŠTINI – “Lopare majevička oaza“ (video)

Ove godine o opštini Lopare je snimljen promotivni film pod nazivom „Lopare majevička oaza“. Načelnik opštine Lopare Rado Savić...

U OBUDOVCU KOD ŠAMCA ODRŽANA TRADICIONALNA DESETA „KOTLIĆIJADA“

U Obudovcu na „Jekića jezerima“ održana je tradicionalna deseta „Kotlićijada“, gdje su u spremanju vrsnih i ukusnih kotlića...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: NEMOJTE NAM OTIMATI POBJEDU

Ekipa Zvijezde 09 odigrala je neriješeno 1:1 sa ekipom Kozare, a nakon meča vidno ljut i izrevoltiran sudijskom...

Da pređemo na TI – ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: “Istina je negdje između“ (video)

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević, bio je gost emisije “Da pređemo na TI”. Đurđević je za portal...