Miodrag Ostojić, bivši učenik Tehničke škole u Bijeljini, smjer informacione tehnologije, upisao je elektrotehnički fakultet u Beogradu. Podsjećamo, Ostojić je završio Tehničku školu kao učenik generacije. Međutim, to nisu jedini uspjesi koje je Ostojić imao za vrijeme svog školovanja.

Svjetska olimpijada, najprestižnija olimpijada za mlade fizičare

U prethodne četiri godine, Ostojić se takmičio iz oblasti programiranja, matematike i fizike gdje je ostvario najbolji uspjeh.

Tri puta republički prvak iz fizike – plasirao se na Evropsku olimpijadu u Gruziji i na svjetsku olimpijadu u Iranu

„Bio sam tri puta republički prvak iz fizike, u drugom razredu sam se nakon osvojenog petog mjesta na državnom takmičenju iz fizike plasirao na Evropsku olimpijadu fizike u Ljubljani, a zatim se otišao i na svjetsku olimpijadu koja je održana u online formatu. Zemlja domaćin je bila Švajcarska. Zatim, prošle godine u trećem razredu sam osvojio četvrto mjesto na državnom takmičenju iz fizike, te sam se plasirao na svjetsku olimpijadu fizike u Tokiju, dok sam ove godine osvojio treće mjesto i plasirao se na Evropsku olimpijadu u Gruziji i na svjetsku olimpijadu u Iranu“, ispričao je Ostojić za portal Dešavanja u Bijeljini.

(RAZGOVOR SA POVODOM – Miodrag Ostojić, učesnik ovogodišnjih olimpijada iz fizike u Iranu i Gruziji)

Pripreme za ovako ozbiljna takmičenja sa sobom nose i velika odricanja i temeljne pripreme. Ostojić je pripreme za takmičenja podijelio u tri dijela – eksperimentalne vježbe koje se rade na Prirodnom matemačkom fakultetu u Sarajevu, drugi dio su predavanja i treći, možda i najbitniji dio je samostalni rad, odnosno, samostalno vježbanje zadataka za olimpijade.

„Olimpijade su veoma različite od takmičenja koja se održavaju i u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Cijeli koncept takmičenja se mnogo razlikuje od njih, tako da moramo nekako da se prilagodimo. Tu nam najviše pomažu upravo ovi učenici koji su već bili nekada na tim olimpijadama“, kaže Ostojić.

BIJELJINA: Mladi fizičar Miodrag Ostojić nagrađen na Olimpijadi u Japanu (foto)

Atmosfera uvijek opuštena i društvena, svi su druželjubivi

Evropska olimpijada traje šest dana. Nakon ceremonije otvaranja, njihove vođe prevode prvo eksperimentalne zadatke, a zatim sljedeći dan rade pet sati jedan ili dva eksperimenta.

„Sve to zavisi od zemlje domaćina, a dan nakon toga radimo i tri teorijska zadatka. I dva dana nakon toga saznajemo rezultate, znamo koje su granice za medalje, dok na svjetskoj olimpijadi fizike, isto tako nakon ceremonije otvaranja naše vođe prevode zadatke, sljedeći dan radimo eksperimentalne zadatke ponovo pet sati, dok nakon toga imamo jedan dan pauze, da se odmorimo od svega toga, jer stvarno eksperimenti znaju da budu iscrpljujući i trećeg dana radimo teorijske zadatke takođe pet sati i nakon toga smo mi slobodni, sve do ceremonije zatvaranja koja se dešava 3-4 dana nakon izrade zadataka“, kaže Ostojić.

Kada je riječ o odnosu između takmičara, s obzirom da ih još putuje iz Bijeljine, Ostojić ističe da je atmosfera uvijek opuštena, društvena i uvijek su svi druželjubivi.

Bijeljinac Miodrag Ostojić, učenik Tehničke škole “Mihajlo Pupin“ na Svjetskoj olimpijadi iz fizike (foto)

„Ekipe iz svih zemalja se čude kada vide da se članovi ekipa iz Srbije, iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske Bosne i Hercegovine svi okupe zajedno, svi zajedno druže, svi pričaju istim jezikom, razumijemo se bez ikakvih problema i to je stvarno svim ostalima fascinantno“, priča Ostojić.

Svjetska olimpijada, najprestižnija olimpijada za mlade fizičare

Svjetska olimpijada je najprestižnija olimpijada što se tiče mladih fizičara na kojoj prisustvuje oko 400-500 najboljih mladih fizičara svijeta.

„Medalja ili pohvala za nas takmičare znači mnogo, ne samo za nas iz Bosne i Hercegovine, nego i sa cijelog Balkana. Ali ne bih baš rekao da ima nekog prevelikog pritiska, jer jednostavno znamo što smo sve uradili da bi došli dotle, koliko smo se namučili, koliko napornog rada, a i cijela atmosfera na tim takmičenjima je veoma opuštena tako da ne mogu nekako reći da ima nekog pritiska, treme“, ističe Ostojić.

OSTOJIĆ I MILANOVIĆ OTPUTOVALI NA OLIMPIJADU

Uloga srednje Tehničke škole u Bijeljini značajna, profesori fizike velika podrška i pomoć

Uloga srednje Tehničke škole iz Bijeljine u Miodragovom obrazovanju bila je značajna, jer su upravo profesori koji su mu predavali fiziku, bili velika podrška i pomoć.

„Želio bih da pozdravim Tehničku školu Mihajlo Pupin i moju razrednu Biljanu Pejović i mog mentora i profesora fizike Jelenu Milanović koja me je uvijek podržavala u svemu, kada god bi tražio neku pomoć, ona je bila tu za mene i naravno cijela Tehnička škola me je podržavala ove četiri godine i što se tiče moralne podrške i što se tiče ovako neke podrške u vidu savjeta“, kaže Ostojić za portal Dešavanja u Bijeljini.

Miodrag kaže da se za fiziku odlučio još od malena, jer ga je još u najmlađem dobu zanimalo kako sve funkcioniše, a kada je u osnovnoj školi dobio fiziku kao predmet, iznenadio se na koliko pitanja upravo fizika daje odgovor.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име