OSTOJIĆ, BO RS: OČEKIVANA ODLUKA VLADE O VISINI OSNOVICE ZA BORAČKA PRIMANJA

Datum:

Share post:

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Radan Ostojić izjavio je Srni da je očekivana odluka Vlade Republike Srpske u vezi sa definisanjem iznosa osnovice za obračun boračkih primanja za ovu godinu.

„Iznos osnovice za lične i porodične invalidnine, mjesečni i godišnji borački dodatak za BORS ne predstavlja novost, jer se njihova visina znala još prije dva mjeseca prilikom usvajanja budžeta Republike Srpske za ovu godinu“, rekao je Ostojić i napomenuo da je i prilikom rasprave o ovom pitanju u parlamentu Srpske prenio nezadovoljstvo BORS-a na ukupno planirana sredstva za boračka primanja.

On je istakao da ova primanja nisu bila ni približno dovoljna za rješavanje zahtjeva koje je Skupština BORS-a uputila nadležnim institucijama.

Kada je riječ o definisanju osnovice za obračun ličnih i porodičnih invalidnina, Ostojić kaže da je ona je u nominalnom iznosu uvećana za oko 100 KM u odnosu na osnovicu iz druge polovine protekle godine.

„Koliki je njen procentualni iznos u odnosu na prosječnu platu iz prošle godine još ne možemo reći dok Republički zavod za statistiku ne utvrdi i objavi podatak o prosječnoj plati za 2022. godinu“, napomenuo je Ostojić.

On je naveo da se, prema raspoloživim podacima, može zaključiti da će utvrđeni procenat osnovice ostati na nivou iz druge polovine prošle godine.

„Ovo znači da će se u toku tekuće godine morati učiniti dodatni napor u smislu još jednog povećanja visine osnovice za obračun, čime bi bio uvećan i procenat po kome se ona određuje i tako nastavio napredak u pozitivnom pravcu“, istakao je predsjednik BORS-a.

Ostojić smatra da se pokazao potpuno pogrešan i neodrživ trenutni koncept prava iz kojih proizilaze novčana primanja za demobilisane borce u vidu godišnjeg i mjesečnog boračkog dodatka, kao i posebnih materijalnih davanja za nezapslene socijalno ugrožene demobilisane borce mlađe od 60 godina u visini mjesečnog boračkog dodatka, te ad hok intervencije kroz jednokratne pomoći.

Prema njegovim riječima, u ovom pogledu neophodno je definisati i normativno, odnosno formalno-pravno urediti sistemsko i trajno održivo rješenje kroz jedinstven borački dodatak za tri boračke kategorije.

Ostojić je najavio da će za mjesec dana biti održana sjednica Skupštine BORS-a čije će odluke i naredni koraci u mnogome zavisiti od nastavka razgovora sa nadležnim institucijama Republike Srpske i postignutim rezultatima u vezi sa rješavanjem zahtjeva Skupštine koji se odnose na poboljšanje statusnog i materijalnog položaja boračkih katergorija.

Vlada Republike Srpske donijela je juče odluku o visini osnovice za obračun primanja za ovu godinu predviđenih Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata u iznosu od 793,02 KM.

To predstavlja povećanje osnovice za 13,5 odsto u odnosu na osnovicu po kojoj je korisnicima prava vršen obračun primanja predviđenih Zakonom u prethodnoj godini, koja je iznosila 698,70 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

VAŠA ’’BENELLI’’ OBUĆA BIJELJINA: Maturantima do 20% sniženja (foto,video)

Maturanti posjetite prodavnice ’’Benelli’’ obuće u Bijeljini i Brčkom i iskoristite priliku na popust do 20%. +387 55 212...

JANJIĆ, PREDSJEDNIK OFS BIJELJINA: Gasi li Ljubiša Petrović sport u Bijeljini? Nijedan sportski kolektiv još nije dobio ni ’’marku’’ iz Gradskog budžeta (foto)

Da li gradonačelnik Bijeljine gasi sport u Bijeljina pita Goran Janjić predsjednik OFS Bijeljina? -Na današnji dan, 23. aprila...

Bijeljinski gimnazijalci se družili sa mališanima u Dnevnom centru za djecu u riziku (foto)

Učenici JU Gimnazija ’’Filip Višnjić’’ iz Bijeljine su današnji dan proveli  u dnevnim aktivnostima i sa mališanima u...

Pedagoški fakultet uspostavio saradnju sa Udruženjem „Bijeljinska djeca suncokreti“ (foto)

Danas je u prostorijama Pedagoškog fakulteta u Bijeljini potpisan Sporazum o saradnji između ove visokoškolske ustanove i Udruženja...