Osnovni sud u Bijeljini potpisao Sporazum o saradnji sa Pravnim fakultetima u Bijeljini (foto)

Datum:

Share post:

Predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini, Aid Hanušić danas je potpisao ugovore o saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Pravnim fakultetom Univerziteta Sinergija Bijeljina.

Hanušić je istakao da su i ranije postojali ugovori, koji su praćeni izuzetno dobrom saradnjom, međutim, novim ugovorom saradnja će biti proširena.

„Ovim ugovorom obavezujemo se da ćemo pružati praksu studentima i da ćemo po pozivima Univerziteta davati svoja stručna mišljenja i sarađivati sa njima. S obzirom da imamo manjak pripravnika, pozivam mlade ljude koji su željni znanja da dođu, jer zaista se ovde mogu vrlo kvalitetno obučiti za buduće zanimanje. Nakon dvije godine u Osnovnom  sudu u Bijeljini, oni su spremni da rade bilo koji pravni posao“, rekao je Hanušić.

Dekan Pravnog fakulteta, Univerziteta Sinergija, Žaklina Spalević, istakla je da joj je zadovoljstvo nastaviti dugogodišnju saradnju sa Osnovnim sudom u Bijeljini, te da je akcent Pravnog fakulteta Sinergija kvalitetna teorijska nastava i adekvatna praksa.

„Da bi teoretska znanja dobila svoju aplikativnu dimenziju, neophodna je saradnja sa pravosudnim organima. Nadam se da ćemo u budućnosti razvijati višestruku saradnju sa Osnovnim sudom u Bijeljini, u interesu, prije svega, naših studenata, a onda i šire društvene zajednice. Nadam se da ćemo sarađivati i sa Pravnim fakultetom UIS u naučno-istraživačkim projektima, ERASMUS projektima, projektima prekogranične saradnje i projektima sa lokalnom zajednicom i privrednom“, rekla je Spalević, te dodala da u okviru potpisanog sporazuma, studenti Pravnog fakulteta mogu da prate suđenja sa profesorima koji su zaduženi na odgovarajućim predmetima, a tiču se građansko-pravne materije i krivično-pravne materije.

Prof. Goran Marković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ističe da će potpisani sporazum doprinijeti nastavku studentske prakse koja se već godinama odvija u Osnovnom sudu u Bijeljini.

„Pravni fakultet organizuje studentsku praksu u više od 20 institucija, u pravosudnim institucijama, advokatskim kancelarijama, privrednim društvima, jedinicama lokalne samouprave u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Trebinju i u drugim gradovima u kojima studentska praksa može da se odvija. Sarađujemo i sa Okružnim sudom u Bijeljini i sa Tužilaštvima, sa Osnovnim sudom u Sokocu, Okružnim sudom u I. Sarajevu, sa sudovima i Tužilaštvima u Trebinju, a pokrenuli smo aktivnost uspostavljanja saradnje sa privrednim sudovima u Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju“, rekao je Marković, te dodao da Pravni fakultet UIS posebnu pažnju usmjerava na studentsku praksu.

On je istakao da Pravni fakultet UIS nastoji da ostvari dva osnovna cilja: da školovanje bude besplatno i kvalitetno.

Kako je rekao Marković, da bi školovanje bilo kvalitetno, potrebno je da postoje kvalitetna teorijska predavanja i da budu upotpunjena studentskom praksom, kako bi pravna teorija i pravna praksa činile nerazdvojnu cjelinu.

Sporazum između Osnovnog suda i Pravnih fakulteta u Bijeljini omogućiće studentima da na sistematičan način prođu studentsku praksu u Okružnim tužilaštvima, u Osnovnim i Okružnim sudovima, da prate proces i upoznaju se sa organizacijom pravosudnih institucija.

Intencija suda je da se na ovaj način studentima približi predstava kako izgleda postupak pred sudom i na taj način doprinese opredjeljenju studenata za budući rad u pravosudnoj instituciji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: U Banji Dvorovi otvorena II međunarodna likovna kolonija (foto)

Večeras je u restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi svečano otvorena II međunarodna likovna kolonija u organizaciji...

SPKD „PROSVJETA“ IZ LOPARA NASTUPILO NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU

NASTUP NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Lopara je učestvovalo na 12. Smotri...

U Zvečanu ima ranjenih, KFOR stoji ispred opštine

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika Kfora i srpskog naroda ima mnogo povređenih sa obe strane, javlja...

„KOSOVO JE SRCE SRBIJE“: Novak poslao moćnu poruku nakon meča (foto)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa, a nakon pobjede protiv Aleksandara Kovačevića...