Osnivač Telegrama upozorio ljude da ne koriste WhatsApp

Datum:

Share post:

Osnivač Telegrama, Pavel Durov, upozorio je na svom Telegram kanalu da je WhatsApp već 13 godina alat za nadzor i da bi ljudi trebalo da izbjegavaju ovu aplikaciju.

Durov je rekao da svake godine postoji problem sa WhatsAppom koji dovodi u opasnost podatke njegovih korisnika.

„Ne teram ovdje ljude da pređu na Telegram. Sa 700 miliona aktivnih korisnika i 2 miliona dnevnih registracija, Telegramu nije potrebna dodatna promocija. Možete da koristite bilo koju aplikaciju za slanje poruka koja vam se sviđa, ali se držite podalje od WhatsAppa koji je je alat za nadzor već 13 godina“, rekao je Durov na svom kanalu.

Durov je rekao da bi hakeri mogli da imaju potpuni pristup svemu na telefonima korisnika WhatsAppa zbog bezbjednosnog problema koji je platforma otkrila prošle nedjelje. Sve što haker treba da uradi da bi dobio pristup svim podacima na telefonu je da pošalje zlonamjerni video ili započne video poziv.

TESTNA REKLAMA

Durov je rekao da ako neko misli da bi ažuriranje WhatsAppa na najnoviju verziju učinilo njegove podatke bezbjednim, to zapravo nije slučaj. On je dodao da je sličan problem otkriven 2017. i 2018. godine, a zatim 2019. i ponovo 2020. Pre 2016. WhatsApp uopšte nije imao enkripciju, podsjetio je Durov.

„Svake godine saznajemo o nekom problemu u WhatsAppu koji dovodi u opasnost sve na uređajima njihovih korisnika. Što znači da je gotovo sigurno da tamo već postoji nova bezbjednosna greška. Takvi problemi teško da su slučajni – oni su podmetnuti u pozadini. Ako se otkrije jedan backdoor i mora biti uklonjen, dodaje se još jedan”, rekao je on.

Osnivač Telegrama je rekao da nije važno da li je neko najbogatija osoba na planeti – ako ima WhatsApp na svom telefonu, svi njegovi podaci na uređaju će biti dostupni, što je težim putem saznao multimilijarder Džef Bezos, vlasnik Amazona.

„Zato sam izbrisao WhatsApp sa svojih uređaja prije mnogo godina. Ako ga instalirate, otvarate vrata za ulazak u vaš telefon“, rekao je Durov.

Izjava Durova dolazi samo nedjelju dana pošto je WhatsApp objavio ispravke za ranjivosti u aplikaciji za Android i iOS koje bi mogle omogućiti hakerima da preuzmu kontrolu nad aplikacijom i uređajem.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: 
Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

„VIDI TV“ poklanja Bijeljini koncert Halida Bešlića (foto)

Viditv započinje promotivne aktivnosti u svrhu informisanja građana BiH o digitalizaciji TV signala zemaljskog emitovanja nacionalnih i lokalnih...

Direktor Garantnog fonda ne želi auto staro četiri godine

– Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar zamjenio je luksuzni automobil star četiri godine još luksuznijim, pod...

SNSD u Bijeljini održao sjednicu Gradskog odbora (foto)

Večeras (ponedjeljak, 05. decembar 2022.) je održana 6. sjednica GO SNSD Bijeljina na kojoj je usvojen Izvještaj Gradskog...

Gasovod IZGRAĐEN, a gas NE TEČE kroz Bijeljinu! ZAŠTO?

Gasovod izgrađen, a gas ne teče: Evo kada će Bijeljina moći da koristi plin Gasovod je još prije nekoliko...