''ORGANI KIDNAPOVANIH SRBA TRANSPORTOVANI HELIKOPTEROM'' Da li će neko odgovarati zbog zločina u ''žutoj kući''?

Datum:

Share post:

Forenzičar Zoran Stanković izjavio je da je nesumnjivo da su organi koji su vađeni Srbima u improvizovanoj bolnici poznatoj kao “žuta kuća” na sjeveru Albanije od 1998. do 2001. morali da budu transportovani vazdušnim putem, vjerovatno helikopterima.

Stanković je naveo da je činjenica da se, i u slučaju da nema heliodroma u blizini koji bi registrovao sve letove, veoma lako može provjeriti da li je u tom periodu bio pojačan intenzitet vazdušnog saobraćaja.

On je istakao da je presađivanje organa postupak koji se mora obaviti u roku od nekoliko časova, što znači, da su organi prevoženi ne mnogo daleko od Albanije.

Stanković je za Blic objasnio da presađivanju organa prethodi veoma složeno laboratorijsko imunološko ispitivanje da bi bilo utvrđeno da li tkivo organa koji se presađuje odgovara primaocu.

TESTNA REKLAMA

On je dodao da su potrebni i medicinski, biološki i drugi stručnjaci, sterilni uslovi za sam poduhvat, kao i oprema.

Stanković je rekao da to, da li će neko odgovarati zbog “žute kuće”, zavisi od toga koliko su međunarodna zajednica i državni organi Albanije zainteresovani da učestvuju i sarađuju u istrazi.

On je naglasio da je obaveza međunarodne zajednice bila da zaštiti srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, dok je, kako je rekao, “žuta kuća” na teritoriji Albanije, pa se nijedno ozbiljno istraživanje ne može sprovesti bez njihove dozvole.

Stanković je rekao da te saradnje sada nema, ali da UN i druge međunarodne institucije mogu rezolucijom/odlukom da privole albanske vlasti da sarađuju.

Prema izvještaju bivšeg izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija iz decembra 2002. godine, organizatori otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bili su aktuelni predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači i Drenička grupa.

U istrazi “Don Kihot” koji je tim povodom 2005. godine pokrenuo Haški tribunal pronađeni su predmeti koji se koriste pri hiruškim intervencijama.

Bivši tužilac Haškog tribunala Karla Del Ponte je u svojoj knjizi “Lov:Ja i ratni zločinci” iznijela podatke da je 1999. godine saznala od novinara da je oko 300 Srba i ostalih nealbanaca transportovano u Albaniju, gdje su im vađeni organi koji su zatim slati u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, takođe, je sprovelo istragu i došlo do saznanja da su zahvati nad žrtvama izvođeni u domovima zdravlja ili bolnicama koje su tokom rata korištene za liječenje pripadnika OVK u Tirani, u mjestu Burelj i u blizini mjesta Tropoja.

Srpsko tužilaštvo raspolaže podacima da je postojao i ilegalni zatvor u rudniku Deva, čiji je jedan kraj na Kosmetu, a drugi u Albaniji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

VUČIĆ: Tri opcije za mandatara – Brnabić, Vučević, jedan iz koalicije

Tri moguće opcije za mandatara su aktuelna premijerka Ana Brnabić, Miloš Vučević i jedan iz redova koalicionih partnera,...

Izabrana je nova generacija ljepotica iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja

Hotel Jelena Brčko, u petak 12.08.2022., ugostio je najljepše djevojke iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko...

NEŠIĆ, DNS: Mostarska policija da rasvijetli vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je od mostarske policije da hitno rasvijetle vandalski napad na Staru crkvu u...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: IDEMO NA TRI BODA

Šef stručnog štaba Zvijezde 09 pred današnju utakmicu sa Kozarom rekao je da su svi igrači spremni, maksimalno...