ORAŠANIN, SDS: Spriječimo poskupljenje registracije u korist privatne firme

Datum:

Share post:

Novi pravilnik, koji predviđa da naljepnice za označavanje roka važenja registracije građani plaćaju skoro duplo skuplje i da taj novac sada ide privatniku donesen je na štetu svih građana i institucija u Bosni i Hercegovini, kaže Mirjana Orašanin, član Glavnog odbora SDS.

Ona poručuje da se ovako štetnom rješenju treba usprotiviti.

„Vozači u Bosni i Hercegovini će od početka septembra plaćati naljepnice koje označavaju rok važenja registracije devet maraka – skoro duplo više nego dosad. Do sada su vozači ova sredstva uplaćivali u budžet BiH, a novim Pravilnikom o registraciji je određeno da bi ih od početka septembra mogli uplaćivati privatnoj firmi, tzv. stručnoj instituciji s kojom Ministarstvo transporta i komunikacija bude sklopilo ugovor. Ta firma bi od vozača godišnje naplaćivala najmanje 10 miliona KM“, podsjetila je Orašanin.

Ona kaže da je u ovom slučaju ostalo mnogo pitanja na koja nadležni nisu dali odgovor.

TESTNA REKLAMA

„Građani se sa pravom pitaju zašto je cijena stikera skoro uduplana ako postoji zvanična izjava Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH koja je nadležna za nabavku naljepnica da su nabavljene zalihe za naredne četiri godine. Sumnju budi i to što novi pravilnik nije propisao namjenu sredstava od naplate stikera“, navodi Orašanin i dodaje:

„U Bosni i Hercegovini prosječno godišnje registruje 1,2 miliona vozila. Svako vozilo prilikom registracije dobija naljepnicu koja je od 2009. godine koštala 5 KM. Tako je budžet BiH svake godine dobijao oko šest miliona KM koji su se raspoređivali nadležnim institucijama za osiguranje radne snage, opreme i drugih troškova za potrebe izdavanja dokumenata za registraciju vozila“.

Orašanin podsjeća da su MUP Republike Srpske, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona ukazali Ministarstvu na nezakonitost odredbe Pravilnika kojom bi se privatna firma ovlastila za izdavanje i aktivaciju stikera.

„Smatram da svi zajedno treba da se usprotivimo primjeni ovog pravilnika koji je donesen na štetu svih građana i institucija u Bosni i Hercegovini“, poručuje Orašanin.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...