ORAŠANIN, SDS: Spriječimo poskupljenje registracije u korist privatne firme

Datum:

Share post:

Novi pravilnik, koji predviđa da naljepnice za označavanje roka važenja registracije građani plaćaju skoro duplo skuplje i da taj novac sada ide privatniku donesen je na štetu svih građana i institucija u Bosni i Hercegovini, kaže Mirjana Orašanin, član Glavnog odbora SDS.

Ona poručuje da se ovako štetnom rješenju treba usprotiviti.

„Vozači u Bosni i Hercegovini će od početka septembra plaćati naljepnice koje označavaju rok važenja registracije devet maraka – skoro duplo više nego dosad. Do sada su vozači ova sredstva uplaćivali u budžet BiH, a novim Pravilnikom o registraciji je određeno da bi ih od početka septembra mogli uplaćivati privatnoj firmi, tzv. stručnoj instituciji s kojom Ministarstvo transporta i komunikacija bude sklopilo ugovor. Ta firma bi od vozača godišnje naplaćivala najmanje 10 miliona KM“, podsjetila je Orašanin.

Ona kaže da je u ovom slučaju ostalo mnogo pitanja na koja nadležni nisu dali odgovor.

TESTNA REKLAMA

„Građani se sa pravom pitaju zašto je cijena stikera skoro uduplana ako postoji zvanična izjava Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH koja je nadležna za nabavku naljepnica da su nabavljene zalihe za naredne četiri godine. Sumnju budi i to što novi pravilnik nije propisao namjenu sredstava od naplate stikera“, navodi Orašanin i dodaje:

„U Bosni i Hercegovini prosječno godišnje registruje 1,2 miliona vozila. Svako vozilo prilikom registracije dobija naljepnicu koja je od 2009. godine koštala 5 KM. Tako je budžet BiH svake godine dobijao oko šest miliona KM koji su se raspoređivali nadležnim institucijama za osiguranje radne snage, opreme i drugih troškova za potrebe izdavanja dokumenata za registraciju vozila“.

Orašanin podsjeća da su MUP Republike Srpske, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog i Zeničko-dobojskog kantona ukazali Ministarstvu na nezakonitost odredbe Pravilnika kojom bi se privatna firma ovlastila za izdavanje i aktivaciju stikera.

„Smatram da svi zajedno treba da se usprotivimo primjeni ovog pravilnika koji je donesen na štetu svih građana i institucija u Bosni i Hercegovini“, poručuje Orašanin.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

STRUČNI UGAO: Izgradnja malih hidroelektrana na kanalskom sistemu u Semberiji

Osnovnu kanalsku mrežu na području Semberije čine primarni kanali: Glavni obodni kanal (GOK), Majevički obodni kanal (MOK) i...

Evropski parlament donio odluku: Uvodi se jedinstven punjač za mobilne uređaje

Evropski parlament usvojio je danas pravila o uvođenju jedinstvenog porta za punjenje mobilnih telefona, tablet uređaja i kamera...

Ljubiša Petrović na čelu organizovanog odlaska na proteste opozicije u Banjaluku (foto, video)

Danas je u Bijeljini organizovan odlazak na najavljene proteste opozicije u Banjaluku. Kako je rekao Gradonačelnik Bijeljine i...

SNSD BIJELJINA: Ljubiša Petrović poziva na bojkot NSRS – DA LI SI SVJESTAN ŠTA RADIŠ?

Saopštenje GrO SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Savezu nezavisnih socijaldemokrata je samo na tri biračka mjesta u Bijeljini upisano...