OPŠTINA TESLIĆ: Finansijska podrška privatnim vrtićima

Datum:

Share post:

Danas su u Tesliću potpisani ugovori o sufinansiranju privatnih vrtića.

Budžetom za 2022. godinu, planirano je 100.000KM privatnim predškolskim ustanovama.

Za kapitalne pomoći privatnim vrtićima izdvojeno je 20.000KM. Ostatak od 80.000KM se odnosi na direktne subvencije roditeljima. Svi roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće imaju pravo na jednokratnu novčanu subveniciju od 250KM po djetetu.

”Opština Teslić je kao pomoć privatnim predškolskim ustanovama izdvojila 100.000 KM od čega je 20.000 uloženo u kapitalne projekte u vrtićima – za uređenje spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora”- navodi načelnik Odeljenja za finansije Opštine Teslić Deana Vuković. Ona ističe da je cilj ove aktivnosti da se privatnim vrtićima pomogne kako bi se stvorio ljepši i ugodniji ambijent za djecu. S druge strane, pomoć koja je data direktno roditeljima ima za cilj da im se boravak djece u vrtićima finansijski olakša. Uslov je da djeca borave minimalno 3 mjeseca u vrtiću. Ovim putem pozivamo sve roditelje koji imaju pravo a nisu do sada podnosili zahtjev da isti podnesu u Opštinsku upravu u kancelariju broj 8.

Danica Diamant, direktorica vrtića ”Ježeva kućica” istakla je važnost projekta kako za ustanovu, tako i za samu djecu.

”Ovaj projekat je veoma značajan i što se tiče naše ustanove, mi radimo vanjske radove što će vrtiću dati ljepši izgled a pritom će i djeca biti sigurnija. Nešto novca ćemo uložiti i u nove rekvizite u dvorištu” – rekla je Diamant.

Ugovor je danas potpisan i sa vrtićem ”Mali princ” a direktorica Sanela Dolić je tom prilikom izjavila da će ovim projektom biti unaprijeđeni uslovi kako za djecu tako i za osoblje.

”Željela bih da kažem da nas je ovaj projekat obradovao jer je mnogo lakše funkcionisati kada vam neko određena sredstva pozajmi i da nego kada ih u kratkom vremenskom roku morate uložiti samostalno. Uz pomoć pomenutih sredstava uspjeli smo obaviti neke unutrašnje radove, nabaviti određeni inventar za osoblje ali i 10 krevetića koji će, za 75 djece koliko ih trenutno u vrtiću boravi, obezbjediti još bolje uslove” – rekla je Sanela Dolić.

Načelnik opštine Teslić, MIlan MIličević kaže da je potpisivanjem Ugovora zaokružen jedan budžetski projekat koji je zamišljen tako da ide u dva pravca.

”Jedan dio projekta predviđa da svi oni roditelji koji imaju djecu u privatnim vrtićima dobiju jedan mjesečni iznos iz budžeta zbog razlike u cijeni između privatnog i državnog vrtića i tu priliku do sada je iskoristilo oko 230 djece što je jako dobro; drugi dio tih sredstava u vrijednosti od po 5.000 KM išao je prema svim privatnim vrtićima za nek projekte koji su njima bitni.”

Subvencionisanja i ulaganja Miličević je najavio i za narednu godinu.

”Mi ćemo nastojati da i u 2023. godini zbog rasta cijena izdvojimo i još veći iznos ali ćemo definisati neke nove projekte prema privatnim vrtićima u skladu sa trenutnom situacijom. Naš cilj je i obezbjeđenje ravnopravnog statusa djece i roditelja koji koriste usluge državnog i privatnog vrtića jer nam je važno da oni kao cjelina funkcionišu dobro” – zaključio je načelnik Teslića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK: NE BOJIM SE – IDEM DO KRAJA – OHR lobira kod patrijarha da obezbijedi susret mene i Šmita

„Nemojte mi pričati o sankcijama, idem do kraja, NE BOJIM SE“ Dodik tvrdi da OHR lobira kod patrijarha...

Plate osobama koje se nalaze pod američkim sankcijama (OFAK lista) biće uplaćivane na pošte u Srpskoj (foto)

Zbog opasnosti da bi se banke u BiH mogle naći u velikom problemu zbog osoba koje su pod...

Poslanici NS RS danas raspravljaju i o Izbornom zakonu RS?

Kako se nezvanično saznaje, Izborni zakon Republike Srpske danas će se ipak naći na dnevnom redu u Narodnoj...

Evo šta piše u informaciji koju danas razmatra NS RS

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su počeli 11. posebnu sjednicu na kojoj se nalazi "Informacija o aktuelnoj bezbjedonosnoj...